Μετά τη σύγκρουση Μητσοτάκη με αιρετούς και εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, στα άκρα οδηγείται και η κόντρα μεταξύ του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του νυν Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με επίκεντρο αφενός το νόμο για την αξιολόγηση και, κυρίως, τις επιλογές του νυν υπουργού για τη μεταβατική περίοδο.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Ραγκούσης ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και η Ε. Χριστοφιλοπούλου εφαρμόζουν μεθόδους «νεοδεξιού παλαιοκομματισμού» και «πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων στελεχών του Δημοσίου», ζητώντας τους να παραιτηθούν. Αναφέρει μάλιστα, συγκεκριμένη περίπτωση γενικού διευθυντή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που το 2010 είχε κριθεί με βάση αντικειμενικά κριτήρια (τίτλων σπουδών, των μεταπτυχιακών, των ξένων γλωσσών, της εμπειρίας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κλπ) πρώτος και ξαφνικά υποβιβάσθηκε σε απλός υπάλληλος. Ενώ αντίστοιχα υπάλληλοι που είχαν καταταγεί το 2010 στην 7η και 13η (τελευταία) θέση, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, όχι μόνο ονομάζονται γενικοί διευθυντές αλλά και θα αναλάβουν την αρμοδιότητα της αξιολόγησης των συναδέλφων τους! «Χωρίς αμφιβολία, αυτό που διέπραξαν είναι ένα ανεπίτρεπτο αξιακό, θεσμικό και ηθικό κακούργημα σε βάρος ανθρώπων που είναι άξιοι, αξιοπρεπείς και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους. Είναι σε τελική ανάλυση πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου. Πλήττει καίρια τους φορολογουμένους πολίτες που θέλουν ένα παραγωγικό κράτος και ιδίως τη νέα γενιά και το μέλλον της. Ποια Ελλάδα μπορεί έτσι να βγει από την κρίση, ποιο κράτος μπορεί έτσι να πάει μπροστά; Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα του κ. Σαμαρά;», αναρωτιέται ο κ. Ραγκούσης.
Μεμονωμένη περίπτωση
Στην απάντησή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει στην ουσία λόγο για μεμονωμένη περίπτωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το παράδειγμα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Ραγκούσης και το οποίο χαρακτηρίζει “πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου”, αναφέρεται στην αιτιολογημένη μεταβατική απομάκρυνση ενός Γενικού Διευθυντή! Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μπορεί, συμμετέχοντας στο νέο σύστημα αξιολόγησης, να επιλεγεί ως Γενικός Διευθυντής, σε μερικούς μήνες». Και προσθέτει: «Η λογική και το ύφος του κ. Ραγκούση εκφράζουν την παρωχημένη νοοτροπία της επετηρίδας στη διοίκηση του κράτους. Εμείς απέναντι στην επετηρίδα των μορίων αντιπαρατάσσουμε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης που προάγει την αξιοκρατία. Η ταχύτατη εφαρμογή του Νόμου 4275/2014, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην ελληνική πραγματικότητα, αποτελεί σαφές δείγμα της αντίληψης για ένα νέο Δημόσιο και αποδεικνύει το ποιοί βαδίζουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ποιοί απλώς τις επικαλούνται επιφανειακά. Και κάτι τελευταίο. Από τους πρωτεργάτες του “λεφτά υπάρχουν”, οποιαδήποτε αναφορά σε “πολιτικά κακουργήματα” μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει», καταλήγει η ανακοίνωση.
aftodioikisi.gr