Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόθεση είναι να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα στα μέσα Νοεμβρίου χωρίς να δοθεί έμφαση στις απολύσεις για τις οποίες υπάρχει μνημονιακή δέσμευση.
Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2015 και προβλέπει τη διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς ανάμεσα στους υπαλλήλους με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση και εκείνους με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική, χωρίς όμως να προκύψει δημοσιονομικό όφελος ή απώλεια για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΔΜ, 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν αυξήσεις, ενώ 150.000 υπάλληλοι θα υποστούν νέες μειώσεις.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ το μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω τον 25 ετών και 510 για νεότερους) αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις (και του ΠΑΣΟΚ) το ΥΠΔΜ έχει υποχωρήσει από αυτή τη θέση και τώρα κάνει λόγο για 683 ευρώ το μήνα, δηλαδή, 586Χ14 μισθούς σε δωδεκάμηνη βάση!
Δεδομένη θεωρείται η απόφαση για ξεπάγωμα των προαγωγών και για εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών, όπως είναι οι δαπάνες για θέρετρα, μεταφορές, σίτιση, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, από τις οποίες άλλες θα περικοπούν και άλλες θα καταργηθούν.
aftodioikisi.gr