Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμ. Κάρμαντζη Για την Ημέρα Μνήμης για τους Απολεσθέντες Ναυτικούς Ε.Ν. Πολεμικής Περιόδου 1939-1945 4 Οκτωβρίου 2014



Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στην Ημέρα Μνήμης για τους Απολεσθέντες Ναυτικούς Εμπορικού Ναυτικού της Πολεμικής Περιόδου 1939-45.  Η ετήσια διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου δεν ανταποκρίνεται μονάχα σε μια αίσθηση Χρέους και Καθήκοντος, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της ιστορικής μνήμης για όλους μας.
Σε μια σκοτεινή περίοδο, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό, είχε τη δική του ουσιαστική συμβολή στην πολεμική προσπάθεια των Συμμάχων για τη συντριβή του Ναζισμού και του Φασισμού.  Ο εμπορικός στόλος ήταν ο αιμοδότης της πολεμικής προσπάθειας, μεταφέροντας τα απαραίτητα, εξοπλισμό, πολεμοφόδια, καύσιμα για τη συνέχισή της. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπήκε στο στόχαστρο του εχθρού.
Την ίδια εποχή που ο ελληνικός λαός ζούσε την εποποιία του Αλβανικού Μετώπου, το δράμα της Κατοχής και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, οι Έλληνες ναυτικοί πιστοί στο καθήκον, έδιναν τον δικό τους αγώνα, στους αφιλόξενους ωκεανούς ολόκληρου του πλανήτη. Αντιμέτωποι, όχι μόνο με τα στοιχεία της φύσης,  με δυσκολίες και στερήσεις, αλλά και με τη λυσσασμένη προσπάθεια του εχθρού να ανακόψει τον εφοδιασμό των Συμμάχων, βυθίζοντας τα ελληνικά πλοία.
Σ’ αυτό το προσκλητήριο, η ναυτομάνα Χίος δεν θα μπορούσε να λείψει. Εκατοντάδες συμπατριώτες μας, αξιωματικοί και πληρώματα στα εμπορικά πλοία, έδωσαν με αυταπάρνηση τον δικό τους σκληρό αγώνα. Και πλήρωσαν βαρύ το φόρο του αίματος. Είναι δεκάδες οι χιώτικες οικογένειες που έδωσαν τα παιδιά τους στον αγώνα για την Ελευθερία, που έχασαν τους αγαπημένους τους, θύματα πολέμου, στα αφρισμένα κύματα.
Απέναντι σ’ αυτή τη Θυσία, εμείς στεκόμαστε σήμερα με ταπεινότητα και σεβασμό. Αποτίουμε τον απαιτούμενο Φόρο Τιμής, στους απολεσθέντες συμπατριώτες μας ναυτικούς, σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στο μεγαλείο του Αγώνα τους.
Ας είναι Αιωνία η Μνήμη Τους.   


Σας ευχαριστώ