Σε ανοιχτή εκδήλωση του Τομέα Γυναικών ΠΑ.ΣΟ.Κ., με θέμα: «Καινοτομίες & Μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο. Ο Θεσμός του Οικογενειακού Δικαστηρίου» μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Κώστας Τριαντάφυλλος,στις 12 Νοεμβρίου. Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Έφη Μπέκου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας. Τη συζήτηση συντόνισε η Ζέφη Δημαδάμα, Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κ. Τριαντάφυλλος τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στις μεταρρυθμίσεις του Οικογενειακού Δικαίου, διαχρονικά: «Αν κάποιος σκιαγραφήσει το τι σημαίνει προοδευτική μεταρρύθμιση ιδεολογικά, αξιακά, πολιτικά, κοινωνικά, θα ξεκινήσει από την ισότητα των φύλων, πυρήνας της οποίας είναι το Οικογενειακό Δίκαιο. Επομένως, όπως ήταν λογικό, η μεγάλη προοδευτική κοινωνική αλλαγή της δεκαετίας του ΄80 ξεκίνησε από το νέο Οικογενειακό Δίκαιο. Καινοτομίες στο Οικογενειακό Δίκαιο είχαμε και το 1996 με το εγχείρημα εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας και των θεσμών του ελληνικού κράτους.»
Στη συνέχεια της ομιλίας του και αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα, εστίασε στο ζήτημα της επιμέλειας των τέκνων, μεταφέροντας την εμπειρία του από την Ευρώπη, καθώς έχει εκλεγεί Εισηγητής της γνωμοδότησης για την κοινή γονεϊκή ευθύνη και τα δικαιώματα και των πατέρων, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως είπε: «η Ευρώπη έχει επιμείνει πάρα πολύ στο ότι η έννοια της κοινής επιμέλειας του τέκνου, μετά το διαζύγιο, βοηθάει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος και την εκτόνωση των εντάσεων που δημιουργούνται από ένα διαζύγιο κατ’ αντιδικία.»
Αναφορικά με την τεκνοθεσία υπογράμμισε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της διαδικασίας, με όρους, βεβαίως, απόλυτης διαφάνειας και προστασίας του παιδιού, καθώς «δεν είναι δυνατόν να συσσωρεύονται παιδιά σε ιδρύματα και εμείς να αδιαφορούμε ή να μην το θέτουμε ως προτεραιότητά μας».
Ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, υπερθεμάτισε της θεσμοθέτησης Οικογενειακού Δικαστηρίου: «με εξειδικευμένους δικαστές, ανθρώπους οι οποίοι δεν θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στενά νομικά, αλλά θα βλέπουν και όλες τις άλλες πτυχές και παραμέτρους του, ενώ ο θεσμός θα πρέπει να υποστηρίζεται - για πρώτη φορά στην ελληνική Δικαιοσύνη προτείνεται κάτι τέτοιο – από παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και οικογενειακούς συμβούλους».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης των οικογενειακών διαφορών, χωρίς ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια, μέσω του θεσμού της οικογενειακής διαμεσολάβησης.
Ο Κ. Τριαντάφυλλος αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη δέσμευση του αρμοδίου Υπουργού να επιληφθεί του θέματος στην επικείμενη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.
Τοποθετήθηκε, επίσης, σαφώς υπέρ της κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας για όσα παιδιά γεννιούνται στον ελλαδικό χώρο, καθώς και για την άμεση κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ρυθμίζεται επαρκώς το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.