Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Στ. Αρναουτάκης: Θέσεις εργασίας και μόχλευση πόρων τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του JESSICA


Tα πλεονεκτήματα του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA για τους ΟΤΑ και γενικότερα για τον Δημόσιο Τομέα αποτυπώνει στην συνέντευξή του προς την aftodioikisi.gr ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Ο κ. Αρναουτάκης μιλάει μεταξύ άλλων για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, τη  σημαντική μόχλευση που δημιουργείται αλλά και την ευελιξία που παρέχει το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA. Παράλληλα ο περιφερειάρχης Κρήτης προβλέπει ότι Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΤΑΑΚ) που ενεργεί για λογαριασμό του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA Ελλάδος «δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην απορρόφηση των χρημάτων έως τα τέλη του 2015.»

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη στην aftodioikisi.grείναι το εξής:
-Μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν 15 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Kρήτης. Έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση τέτοιων έργων στην Κρήτη; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα;
Το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΤΑΑΚ) ενεργεί για λογαριασμό του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA Ελλάδος, με στόχο την χρηματοδότηση έργων συνολικού προϋπολογισμού έως €35.000.000, εκ των οποίων €15.000.000 προέρχονται από πόρους του Ταμείου Xαρτοφυλακίου JESSICA Ελλάδος και €20.000.000 από συγχρηματοδότηση που παρέχεται από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Η εφαρμογή του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA ξεκίνησε στα τέλη του 2011, λόγω όμως της δύσκολης κατάστασης στην ελληνική οικονομία και τον Τραπεζικό κλάδο, υπήρξε αναπόφευκτα καθυστέρηση στην επιλογή και υλοποίηση νέων έργων. Έως τα τέλη Αυγούστου έχουν γίνει εκταμιεύσεις για την κατασκευή δύο έργων, συνολικού ποσού €1.046.440 (με κεφάλαια JESSICA ποσού €373.220 και κεφάλαια συγχρηματοδότησης €673.220), εκ των οποίων το ένα έχει ολοκληρωθεί. Συνολικά τα συμβασιοποιημένα έργα δεσμεύουν πόρους 3,8 εκ. €. Βάσει των νέων δεδομένων προβλέπουμε ότι το Ταμείο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην απορρόφηση των χρημάτων έως τα τέλη του 2015. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα τα εγκεκριμένα και προ-εγκεκριμένα έργα είναι συνολικά 6, με συνολικό προϋπολογισμό €49,186 εκ. εγκεκριμένα κεφάλαια JESSICA €17,88εκ. Επιπλέον, έχουν κατατεθεί 4 έργα και είναι υπό αξιολόγηση, με συνολικό προϋπολογισμό €9.274.000, ενώ αναμένουμε και άλλα έργα μέχρι το τέλος του έτους που θα μπορούν να υλοποιηθούν εντός του 2015.
-Ποιες αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής σας μπορούν να καλυφθούν μέσω των έργων JESSICA και με ποιον τρόπο μπορούν τέτοια έργα να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών;
Η γενική προτεραιότητα του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση έργων που προωθούν την αειφόρο αστική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής, με κύριους στόχους: 
  • Τη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών υποδομών πρόνοιας.
  • Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης εγκαταστάσεων και της εξυγίανσης.
  • Την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων έργων που βελτιώνουν την κυκλοφοριακή κατάσταση της πόλης και την προσβασιμότητα από και προς τον αστικό ιστό της πόλης, έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  • Την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων έργων ανάπλασης – ανάδειξης ιστορικών και τουριστικών περιοχών και κτιρίων, δημιουργία υποδομών προώθησης της πολιτιστικής και τουριστικής κληρονομιάς των πόλεων.
  • Δημιουργία Εσόδων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Διευκρινίζεται ότι η συμβολή ενός έργου στην αειφόρο αστική ανάπτυξη, λαμβάνεται υπόψη με την έννοια: 
  • της δημιουργίας κι εξασφάλισης υψηλής ποιότητας δημοσίων/ κοινόχρηστων χώρων.
  • του εκσυγχρονισμού των δικτύων υποδομής.
  • της προώθησης της καινοτομίας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και
  • της βιώσιμης αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος
jessica_logo_aftodioikisi
-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των έργων JESSICA; Μπορεί το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA να δώσει ώθηση στην επιτυχή υλοποίηση των έργων;
To χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
Ο Δημόσιος Τομέας επωφελείται από το πλεονέκτημα της ευέλικτης και αποτελεσματικής διαχείρισης των έργων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς μέσω της μακροχρόνιας σύμπραξης ο ιδιώτης δεσμεύεται για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και τεχνογνωσίας προς τον Δήμο. Με δεδομένο την έλλειψη ρευστότητας για επενδύσεις του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και τη μείωση Τραπεζικού δανεισμού στην αγορά, η χρήση των ΣΔΙΤ, η οποία έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, αποτελεί ανάγκη και επιτυχημένη πρακτική για την υλοποίηση νέων έργων. Πρέπει να σημειωθεί η σημαντική μόχλευση που δημιουργείται καθώς από τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί ή εγκριθεί βλέπουμε ότι με 14,7εκ€ κεφάλαια JESSICA θα υλοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 40εκ€ δηλαδή μία μόχλευση άνω του 2,7. Το JESSICA παρέχει τη δυνατότητα σε όσα από τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν την προοπτική μείωσης των κοινοτικών επιχορηγήσεων κατά την επομένη περίοδο προγραμματισμού, να αξιοποιήσουν σε μακροπρόθεσμη βάση τους πόρους που τους διατίθενται. Επιτρέπεται μέσω του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου μια ευέλικτη προσέγγιση, αφενός διότι διευρύνεται το φάσμα των επιλέξιμων δαπανών και, αφετέρου, διότι οι πόροι του JESSICA μπορούν να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις υπό μορφή ιδίων κεφαλαίων και δανείων. Τέλος σε μία περίοδο που η ανεργία αποτελεί την σημαντικότερη επίπτωση της κρίσης μέσω των χρηματοδοτήσεων JESSICA (και μόνο για τα ήδη εγκεκριμένα έργα ή σε εξέλιξη) δημιουργούνται τουλάχιστον 169 νέες θέσεις εργασίας ενώ τω ημερομίσθια των έργων κατασκευής ξεπερνούν τις 160 θέσεις σε ετήσια βάση.
 -Λένε ορισμένοι ότι οι αιρετοί, τουλάχιστον στο παρελθόν, ήταν επιφυλακτικοί με την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ. Θεωρείτε ότι έχει ξεπεραστεί αυτό;
Δεν είμαστε αρνητικοί όμως χρειάζεται προσοχή σε κάθε συνεργασία 
-Ποια είναι η στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών μέσων για την αστική ανάπτυξη κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014 – 2020;
Με γνώμονα  τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου για την τρέχουσα περίοδο θα καθορίσουμε τη στρατηγική μας για τη νέα προγραμματική περίοδο.


aftodioikisi.gr