Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2015

Συνέντευξη τύπου κ. Νότη Μηταράκη, Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Σ. Ησαΐα, Δ/ντος Συμβούλου Enterprise Greece και Γ. Φιλιόπουλου, Εντεταλμένου Συμβούλου Enterprise Greece.

 

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: "Κυρίες και κύριοι ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας. Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι να μιλήσουμε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του 2015, του Οργανισμού Enterprise Greece της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, που αποτελεί τη θεσμική μετεξέλιξη του Invest in Greece μετά την ουσιαστική ενοποίησή του με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.
Πριν από δυο χρόνια όταν παρουσιάσαμε εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης την εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, είχα επισημάνει ότι η χώρα χρειάζεται συγκεκριμένους στόχους, να εντοπίσει τις ευκαιρίες στις ξένες αγορές, να αναζητήσει καινούργιες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσει νέες επενδύσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια και χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού η εικόνα της ελληνικής οικονομίας άλλαξε και αλλάζει. Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, έκλεισε τον κύκλο της ύφεσης, βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης - και από το 2015 σε πορεία ανάπτυξης - και κυρίως μετασχηματίζεται το παραγωγικό μας μοντέλο.
Από μια οικονομία που στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση, στη δημόσια δαπάνη και τα δυο λόγω δανεικών, μετεξελισσόμαστε σε ένα νέο μοντέλο, όπου στηριζόμαστε στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία του ιδιωτικού τομέα.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι πραγματοποιήθηκε σε ένα εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένες αβεβαιότητες που επηρεάζουν αρνητικά και την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων και την προοπτική αύξησης των εξαγωγών.
Οι σημαντικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν πρόσφατα στην οικονομία, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγαλύτερη και γρηγορότερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτύχει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα, συνέβαλαν ώστε να ξαναμπεί η χώρα μας στον επενδυτικό χάρτη και το 2014 οι ξένες αγορές μιλούσαν πολύ θετικά για την Ελλάδα.
Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές, όπως:
- η σύσταση της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής στο Υπουργείο Ανάπτυξης,
- η χάραξη και η επιτυχημένη εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές,
- οι μεταρρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου,
- η λειτουργία του νέου φορέα του Enterprise Greece και
- η αλλαγή στάσης της Ελλάδος, σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγουν νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα.
Έχουμε λοιπόν πλέον στα χέρια μας σημαντικά εργαλεία. Πρώτον, για την προσέλκυση επενδύσεων, με συντονισμένες ενέργειες για την προβολή της χώρας και την ανάδειξη των ευκαιριών που υπάρχουν. Δεύτερον, για την έμπρακτη υποστήριξη των στρατηγικών, αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων, με την αναζωογόνηση του fast track, τη λειτουργία  της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, τη δημιουργία των ειδικών προεδρικών διαταγμάτων, τη λειτουργία της υπηρεσίας διαμεσολαβητή του επενδυτή και την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου ο οποίος πέτυχε σημαντική αύξηση και αιτήσεων και πληρωμών την προηγούμενη περίοδο.
Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και η νέα νομοθεσία για τις άδειες διαμονής σε κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το Enterprise Greece πρόσφατα παρουσίασε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Τρίτος σημαντικός στόχος είναι η προώθηση του εξωτερικού εμπορίου μέσω της επιλογής συγκεκριμένων αγορών, όπου θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει περισσότερες δυνητικές ευκαιρίες.
Τέταρτος στόχος, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς εξαγωγείς τόσο από τον επίσημο φορέα, όσο και από το κράτος συνολικότερα, με την απλούστευση των τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών. Και σας θυμίζω ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για την διευκόλυνση των εξαγωγών.
Στην επίτευξη αυτών των τεσσάρων στόχων καλείται να συμβάλει ουσιαστικά το επιχειρησιακό σχέδιο του Enterprise Greece για το 2015, που θα σας παρουσιάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Ησαϊας. Πριν του δώσω το λόγο, θα ήθελα να επισημάνω ότι το 2013 οι καθαρές εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα, αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με το 2012, το οποίο 2012 παρουσίασε αύξηση 64% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του εννιαμήνου, καθώς επιβεβαιώνουν ακόμη θετικότερη ανοδική πορεία των επενδύσεων. Ως προς τις εξαγωγές, το 2013 παρέμειναν σταθερές στα 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ παρά τις διεθνείς αναταράξεις και βλέπουμε το 2014 να αναμένεται μικρή σχετικά υστέρηση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω και γενικότερων επιπτώσεων στην περιοχή μας, όπως το εμπάργκο στη Ρωσία, αλλά και η μειωμένη παραγωγή σε συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα.
Η καλή και η στενή συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τον Ενιαίο Φορέα εξωστρέφειας, μας επιτρέπει να λειτουργούμε συντονισμένα, για την καλύτερη προβολή και προώθηση της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.
Οι στενές και παραγωγικές σχέσεις με τους επενδυτές, έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια μέσω και εκδηλώσεων και αποστολών και αποστολών του Πρωθυπουργού σε χώρες στόχους, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ισραήλ και πιο πρόσφατα η Σαουδική Αραβία.
Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω κάτι που είπα και στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ότι τα πράγματα σήμερα δεν είναι όπως το 2012. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν μπορούμε να μιλάμε πλέον για τη στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, τις αδικίες, την ανεργία και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που λόγω της ύφεσης έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.
Να τα αντιμετωπίσει όμως με ένα βιώσιμο τρόπο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να απεμπολήσουμε όσα σημαντικά κατακτήσαμε μέχρι σήμερα. Αυτή είναι τώρα η εξίσωση."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις προς τον κ. Μηταράκη:  Πρώτον, εάν έχετε διαπιστώσει να υπάρχει ένα  πάγωμα, μια στάση αναμονής επενδυτών  στην Ελλάδα, που θα επεδίωκαν μάλλον να επενδύσουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και ένα δεύτερο σε σχέση με τις εξαγωγές. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ καλό όλο αυτό με τις μελέτες και τον εντοπισμό των αγορών-στόχων και των προϊόντων που πρέπει να εξάγουμε αλλά ήθελα να σας ρωτήσω εάν γίνεται κάτι  ως προς αυτό που θεωρούν οι εξαγωγείς  αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημά τους: Τη ρευστότητα. Εάν είστε σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, με Τράπεζες, για ν’ αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ως προς τα θέματα που θέσατε, κατ' αρχήν ως προς το ενδιαφέρον  των επενδυτών υπάρχει ένα πάγωμα στις αγορές, το βλέπουμε και στο πιο ρευστό μέρος των επενδύσεων που  είναι το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό αντικατοπτρίζει το κλίμα το οποίο επικρατεί στους ξένους επενδυτές, δεν έχουν σταματήσει να επικοινωνούν μαζί μας αλλά δε βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να λαμβάνουν αυτό που λέμε οριστικές αποφάσεις.
Υπάρχει μια στάση αναμονής, περιμένουν να δουν πώς το πολιτικό σκηνικό θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους  μήνες. Ως προς το θέμα των εξαγωγών, η προσπάθειά μας είναι συντονισμένη σε πολλαπλούς κλάδους. Ο ένας πυλώνας της προσπάθειάς μας  είναι η εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, για να μειώσουμε το κόστος και το χρόνο που απαιτείται για τις εξαγωγές. Και σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2015, το “Doing Business Report”, η ετοιμότητα της Ελλάδος για το εξαγωγικό εμπόριο, δηλαδή το θεσμικό μας πλαίσιο είναι το καλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη φετινή έκθεση.
Δεύτερος σημαντικός παράγων είναι ο νέος φορέας εξωστρέφειας και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα.
Τρίτο, είναι οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγουν για τη χώρα μας νέες αγορές.
Το τέταρτο πάρα πολύ σημαντικό σημείο είναι το θέμα της  χρηματοδότησης. Σε αυτό  ξεκινήσαμε από την αρχή, από το 2012 με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση κατά 500 εκατομμύρια των εξαγωγικών πιστώσεων. Ο Οργανισμός  Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων διπλασίασε το όριο εγγυήσεων ανά επιχείρηση  και σήμερα γνωρίζετε, ότι στις 6 η ώρα, θα γίνει ειδική τελετή στο Υπουργείο παρουσία του Πρωθυπουργού, για την έναρξη της δραστηριότητας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός ειδικού εργαλείου που δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις εξαγωγές.
Γενικότερα, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αν δείτε τους στόχους που οι ίδιες οι Τράπεζες έχουν βάλει για να ενισχύσουν εξαγωγικές επιχειρήσεις, δείχνουν ότι αν δεν έχουμε μεταβολές στο γενικότερο περιβάλλον, το 2015 από πλευράς χρηματοδότησης θα είναι σίγουρα μια πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2013 και το 2014.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη που επιμένω, δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω, μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του το front office, απλώς νομίζω θα ήταν ασφαλές και καλό για όλους μας εσείς που ασχολείστε με αυτόν τον κλάδο να έχουμε μία εικόνα πόσο τελικά από αυτό το ενδιαφέρον έγινε πραγματική επένδυση, αυτό. Δηλαδή ίσως να έγινε προσπάθεια για να κάνει κάτι τέτοιο δεν ξέρω ποιος είναι να το κάνει, πάντως αυτή είναι η ερώτηση.
Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στον νέο φορέα εξωστρέφειας, και για πρώτη φορά νομίζω φορέα του δημοσίου, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι μετρητές της απόδοσης του Οργανισμού ανά κατηγορία κι αυτά είναι στοιχεία πλέον τα οποία θα μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε σε τι βαθμό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.
Στον διαμεσολαβητή παραδείγματος χάρη που είναι πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα, εκεί ήμασταν σε θέση να παρουσιάσουμε ακριβώς τα νούμερα κι είναι θετικό για τον διαμεσολαβητή αυτό που τόνισε ο κ. Ησαΐας, όχι μόνο λύνει κάποια θέματα γρήγορα, αλλά και θέματα τα οποία δεν έχουν θετική κατάληξη αντιμετωπίζονται.
Ένα πρόβλημα στο οποίο έπασχε πάντα το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε ένα επαγγελματικό συστηματικό τρόπο στα ερωτήματα και τα αιτήματα των επενδυτών, θετικά ή αρνητικά. Αυτό που είναι η φιλοδοξία κι έχει καταφέρει το Enterprise Greece μέσω του front office, είναι αυτά τα αιτήματα να απαντιούνται κι αυτό δείχνει την εικόνα μίας χώρας που λειτουργεί.