Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΙΔΡΥΣΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Με πρωτοβουλία του Κώστα Τριαντάφυλλου και έπειτα από συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ναυτιλιακών σπουδών, στη Χίο.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε, χθες, στη Βουλή, προβλέπει πρόγραμμα σπουδών που θα διδάσκεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα, θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί σπουδαστές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του τμήματος.
Στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων Υπουργείου Υγείας» έγινε δεκτή και η διάταξη για  ρύθμιση των χρεών των ΔΕΥΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΥΑΝ Χίου.
«Σε πείσμα των καιρών και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες της καταστροφολογίας,  είχαμε θετικά αποτελέσματα σε δύο σημαντικές διεκδικήσεις για τη Χίο. Με την ίδρυση του ξενόγλωσσου τμήματος ναυτιλίας για μη ευρωπαίους φοιτητές στο νησί μας, ενισχύεται η ταύτιση της Χίου με τις πρωτοπόρες εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας, δίνοντας ένα επιπλέον, συγκριτικό πλεονέκτημα στη Χίο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές της ΔΕΥΑΝΧ, η νομοθετική ρύθμιση είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών και των ενεργειών που ξεκίνησαν πριν από έναν περίπου χρόνο και δίνουν ανάσα βιωσιμότητας και στην ΔΕΥΑΝ Χίου», δήλωσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος.