Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Τροπολογία για οφειλές ΔΕΥΑ. Μεγάλη προσπάθεια και από ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ για την ΔΕΥΑΧ



Σας διαβιβάζουμε την τροπολογία που κατέθεσε η Βουλευτής Χιου Μαρία Σταυρινούδη  που αφορά τη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών των ΔΕΥΑ μεταξύ των οποίων και της Χίου, στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
Την τροπολογία συνυπέγραψαν η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης και η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία  Αντωνίου.
Ακολουθεί η τροπολογία
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας»


Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την παρούσα προτείνονται ρυθμίσεις που αφορούν στις βεβαιωμένες οφειλές των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Καστοριάς, Πτολεμαΐδας (νυν Εορδαίας), Χαλκίδας, Βόλου και Χίου, στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
Οι οφειλές αυτές προέκυψαν λόγω της ανάγκης δανειοδότησης των ως άνω επιχειρήσεων, για τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών στον τομέα ύδρευσης – αποχέτευσης.
Οι οφειλές αυτές βεβαιώθηκαν σε βάρος των ΔΕΥΑ, στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ., εν συνεχεία ρυθμίστηκαν και ορίσθηκε η εξόφληση του συνολικού χρέους να γίνεται ετησίως με την παρακράτηση του 30% της ετήσιας δικαιούμενης επιχορήγησης της κάθε ΔΕΥΑ, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 43 του Ν. 2065/1992, με εξαίρεση τη ΔΕΥΑ Βόλου, όπου η ρύθμιση έγινε με την έκδοση πίνακα τοκοχρεωλυτικών δόσεων.
Κατά τα έτη 2011-2012, δεδομένης της δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Χώρας, η ετήσια επιχορήγηση με την οποία συνδέθηκε η εξόφληση των δόσεων δεν κατανεμήθηκε στις ΔΕΥΑ, με αποτέλεσμα την αδυναμία τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους, ενώ το έτος 2013 αποδόθηκαν επιχορηγήσεις στις ΔΕΥΑ.
Με την παρούσα ειδική νομοθετική ρύθμιση, επιδιώκεται η εκ νέου ρύθμιση της αποπληρωμής των παραπάνω οφειλών των ΔΕΥΑ από τα κάθε είδους έσοδά τους, καθώς η διακοπή της επιχορήγησης και επομένως της συνακόλουθης πληρωμής των δόσεων δεν αποτελεί υπαιτιότητα των ΔΕΥΑ. Επίσης, προβλέπεται ανά ΔΕΥΑ η έκδοση ΚΥΑ Οικονομικών και Εσωτερικών για τον καθορισμό του ύψους της οφειλής και κάθε άλλου αναγκαίου ζητήματος για τη ρύθμιση αυτού.
Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

«Άρθρο ……..
Ρυθμίσεις για βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές των ΔΕΥΑ

  1. Οι ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), που προέρχονται από δευτερεύουσες συμβάσεις χρηματοδότησης με το Ελληνικό Δημόσιο για συναφθέντα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και βεβαιώθηκαν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ., ρυθμίζονται εκ νέου, καταργούμενης κάθε προηγούμενης σχετικής ρύθμισης και δύναται να εξοφληθούν από κάθε είδους έσοδα τους.
  2. Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από 01/01/2011 και μέχρι δημοσίευσης του παρόντος άρθρου απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  3. Για τις οφειλές που ρυθμίζονται με την παρούσα, απαλλάσσονται από την προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη τους όλοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ και οι επιχειρήσεις είναι φορολογικά ενήμερες. Τυχόν καταλογιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν επιβληθεί σε βάρος των παραπάνω προσώπων ή και των επιχειρήσεων ακυρώνονται.
  4. Με Κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζεται, ανά ΔΕΥΑ, κάθε αναγκαίο ζήτημα για την υλοποίηση των ανωτέρω.