Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Προθεσμία στους σχολικούς φύλακες για εξαγορά συντάξιμου χρόνου – Τι προβλέπει η απόφαση Μπέζα


Προθεσμία τριών μηνών, δίνεται  με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας,  στους σχολικούς φύλακες, προκειμένου να εξαγοράσουν συντάξιμο χρόνο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα πέντε χρόνια.
Η συνταξιοδότησή τους θα γίνεται από το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ.
Τη δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου έχουν όσοι πρώην σχολικοί φύλακες συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισής τους.
Η εξαγορά θα γίνεται με την καταβολή των ασφαλίστρων εργαζόμενου και εργοδότη – από τον αρμόδιο Δήμο- επί των αποδοχών του Ιουνίου του 2013 είτε σε δόσεις είτε εφάπαξ. Στη δεύτερη περίπτωση παρέχεται έκπτωση 15%.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας προέβλεπε ότι ο εξαγοράσιμος χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.
Η ρύθμιση αναφέρει τα εξής:
«Το προσωπικό που, έως τη θέση σε ισχύ του ν. 4172/2013, υπηρετούσε σε θέσεις ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, δικαιούται να αναγνωρίσει ως συντάξιμο, κατόπιν εξαγοράς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής του σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δυνάμει των διατάξεων της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 2639/1998.
Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου ως συντάξιμου και μέχρι πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο, υποβάλλεται αίτηση στους αρμόδιους φορείς, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης του τελευταίου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
Το ποσό της εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του εργαζομένου μηνός Ιουνίου 2013, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ποσοστά εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Το ποσό που προκύπτει από τον πιο πάνω υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται αντίστοιχα από τον εργαζόμενο ως ασφαλισμένο και τον οικείο Ο.Τ.Α. ως εργοδότη, είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις ισάριθμες με τους μήνες που αναγνωρίζονται, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερος των εξήντα.
Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ή την προσαύξηση του ποσού της μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση του ποσού εξαγοράς, εκτός εάν υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση, οπότε οι υπολειπόμενες δόσεις παρακρατούνται από τη σύνταξη.
Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου πριν την εξόφληση του οφειλομένου ποσού, το υπολειπόμενο ποσό καταβάλλεται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα από τα δικαιοδόχα πρόσωπα, στα οποία μεταβιβάζεται η σύνταξη.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑ, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ρυθμίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας».

aftodioikisi.gr