Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο LuxLeaks ζητούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι



Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταγγέλλουν την αποτυχία συμφωνίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την διάσκεψη των προέδρων των ευρωπαϊκών κομμάτων σχετικά με  το σκάνδαλο LuxLeaks, της μεγάλης κλίμακας φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο και άλλα  κράτη-μέλη της Ε.Ε, Η αποτυχία ουσιαστικής προόδου στην υπόθεση έρχεται μετά και από την καταψήφιση από την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επειδή ακριβώς αυτή υποστηρίχθηκε μόνο από συμμαχία ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία αδιαφορούν για την ουσία του ζητήματος
«Για μια συνεπή διερεύνηση της συστηματικής φοροαποφυγής στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χρειαζόμαστε ερευνητική επιτροπή. Αυτό είναι το ισχυρότερο εργαλείο του κοινοβουλίου» ανακοίνωσε η ευρωομάδα των Πρασίνων. «Μόνο αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να ερευνήσει στοχευμένα αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή η Κομισιόν παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο επιθετικός φορολογικός ανταγωνισμός της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας και της Αυστρίας είναι παράνομος. Ζητούμε πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τα κέρδη των επιχειρήσεων, και κοινούς ελάχιστους συντελεστές για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων».
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο LuxLeaks είναι απαραίτητη. Ήδη υπάρχει διάχυτη η αίσθηση για διαφορετική, άνιση και άδικη μεταχείριση των χωρών της ΕΕ και για παράνομο φορολογικό ανταγωνισμό από ορισμένες εξ αυτών. Σημειώνουμε εδώ ότι στη λίστα με τις εταιρίες που φοροδιέφυγαν στο Λουξεμβούργο ήταν και αρκετές ελληνικές την ώρα που οι έλληνες πολίτες επιβαρύνονται συνεχώς με νέους φόρους.
Η αδιαφάνεια των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων οξύνει την αίσθηση αδικίας στους Ευρωπαίους πολίτες και μεγαλώνει την απογοήτευσή τους από το Ευρωπαϊκό εγχείρημα.Δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτό το εγχείρημα να κατεδαφίζεται και να μην κάνουμε τίποτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησε την ειρήνη στην ήπειρο για πολλές δεκαετίες, αλλά η Γερμανική κυριαρχία φαίνεται ότι την σπρώχνει στα τάρταρα και πρέπει να καταστεί υπόλογη γι’ αυτό. Οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί θα πρέπει να απομονωθούν όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις”.