Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού στη ζωή και την εκπαίδευση



Έξι χρόνια μετά τον άδικο θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να χαθεί με επίσης τραγικό τρόπο ένας ακόμη νέος άνθρωπος, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να πράξει το αυτονόητο και να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου απέναντι στον πολίτη Νίκο Ρωμανό. Δηλώνουν επίσης με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι θέμα χάρης ή πάγιας πολιτικής το αν επιτρέπεται σε έναν κρατούμενο η πρόσβαση του στις εκπαιδευτικές άδειες.  Είναι αυτό που προβλέπει ο Νόμος!.
Θυμίζουν στον έγκριτο συνταγματολόγο και καθηγητή κύριο Α. Λοβέρδο, ότι στο άρθρο 16 παράγραφο 4 του συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι «όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια» κι ότι «το Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους».
Πως θα μπορούσε να γράφει αλλιώς ένα σύνταγμα μιας χώρας, η οποία γνωρίζει και σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και συγκεκριμένα την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο 26ο άρθρο της οποίας και στην πρώτη παράγραφο, αναφέρεται ρητά πως «η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους»;
Οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου και Φίλιππος Γκανούλης δήλωσαν σχετικά «Ας μη «ξεχάσει» ο Υπουργός Παιδείας για άλλη μια φορά τον πολιτικό και παιδευτικό του ρόλο! Την πρώτη φορά, τότε ως υπουργός Υγείας, ξέχασε ότι όφειλε να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, έδωσε τις οροθετικές ιερόδουλες βορά σε μια κοινωνία, εκτρέφοντας τον ρατσισμό και οδηγώντας χθες μόλις σε μια αυτοκτονία. Τη δεύτερη φορά, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ξέχασε να πάει στην καθιερωμένη δοξολογία και διέταξε Ε.Δ.Ε. Τρίτη φορά πάει πολύ!
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στεκόμαστε στο πλευρό οποιουδήποτε πολίτη διεκδικεί το ανθρώπινο, δημοκρατικό και νομικό δικαίωμα του και είμαστε απέναντι στην συνεχόμενη καταστολή που ασκεί η κυβέρνηση άμεσα η έμμεσα σε κάθε ευκαιρία.”