Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Έμπνευση και εναλλακτικές λύσεις χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία



Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχε στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Στερεάς Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την «περιφερειακή εξειδίκευση του κυβερνητικού προγράμματος», που οργανώθηκε στη Λαμία, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ανταποκρινόμενοι στη σχετική πρόσκληση.
Την Συνδιάσκεψη χαιρέτησε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Στέφανος Σταμέλλος, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε στην παρέμβασή του: «Αυτή τη στιγμή κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κοινωνία μας έχει χάσει τον προσανατολισμό της και τη δυναμική της ανανέωσης. Χρειάζεται μια έκρηξη. Γι’ αυτή την έκρηξη καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε, να εμπνεύσουμε και να οργανώσουμε την κοινωνία.
Εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι θα εργαστούμε με πνεύμα συνεργασίας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, για το καλό της κοινωνίας και για την αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας διεκδικώντας τον διακριτό μας ρόλο και τόπο σε όλες τις φάσεις των πολιτικών εξελίξεων»
Στην παρέμβασή του ο Στέφανος Σταμέλλος αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης Περιφερειακής Στρατηγικής και Περιφερειακού Προγράμματος, μέσα από διάλογο, με τη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Ως κυρίαρχα ζητήματα ανέδειξε:
- την αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, που θα πρέπει να επιδιωχθεί με προοδευτική φορολογία, νέες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων για εκπαίδευση, έρευνα, οικολογική καινοτομία και πράσινη οικονομία, αλλά και μέσα από την αυτοοργάνωση και συμμετοχή των ίδιων των νέων.
- την αποκέντρωση και την τοπικοποίηση της παραγωγής και της κατανάλωσης, με στόχο το παραγόμενο προϊόν να ισοσκελίζεται με την κατανάλωση, και στήριξη στα δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών
- την εξειδίκευση ανά περιοχή που να αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να διευρύνει διαρκώς την παραγωγική βάση, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον, προστασία της φύσης και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με σύνεση.
- την ανάγκη αλλαγής του ακολουθούμενου ενεργειακού μοντέλου με τη μείωση της κατανάλωσης και ουσιαστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με σεβασμό στο περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
- τη στήριξη με κάθε τρόπο του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου των βασικών δομών - υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλεια - και την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.