Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Το μεγάλο ρουσφέτι Βορίδη πριν τις εκλογές- Δικαίωμα συνταγογράφησης και στους νοσηλευτές


Σάλο προκαλεί ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ιατρικό το η απόφαση Της τελευταίας στιγμής ΤΟΥ Μάκη Βορίδη ΝΑ δώσει δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων ΚΑΙ στους νοσηλευτές.
Ο υπουργός Υγείας με απόφασή του που εξεδόθη σε ΦΕΚ στις 19 Ιανουαρίου και ορίζει τα καθήκοντα των νοσηλευτών μετατρέπει τον κλάδο ουσιαστικά σε ... ιατρικό καθώς του παραχωρεί αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα κατέχουν μόνο οι γιατροί.
Ενδεικτικά τους δίνει δικαίωμα συνταγοργάφησης αλλά και υλοποίησης σοβαρών ιατρικών πράξεων όπως χορήγηση αναισθησίας.
Και μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο εξωτερικό, στη χώρα μας όμως δεν έχει δοθεί στο νοσηλευτικό κλάδο η δυνατότητα να εκπαιδευτεί κατάλληλα δεδομένου πως όλα τα νοσοκομεία έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση μέσα στις αρμοδιότητες των νοσηλευτών είναι: «Η συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως: Ήπια αναλγητικά - αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, κ.α . ».
Εκτός από τα φάρμακα όμως υπάρχουν κι άλλα σημεία που φαίνεται πως προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών αλλά δημιουργούν και ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια του ασθενούς.
Ενδεικτικό το σημείο που δίνει το δικαίωμα στους νοσηλευτές να χορηγούν τοπική αναισθησία χωρίς την παρουσία γιατρού.
Πάντως η απόφαση Βορίδη έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές και είναι σαφές πως αποσκοπεί στην ... εξπρές ικανοποίηση του κλάδου δεδομένου ότι κάποια από τα αιτήματα που είχαν τεθεί από τα συνδικαλιστικά όργανά των νοσηλευτών δεν είχαν ενταχθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη που ψηφίστηκε στη Βουλή .
Πηγή:  healthreport.gr
aftodioikisi.gr