Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

“Η οικολογία της ευθύνης – πριν και μετά τις εκλογές”



Εκδήλωση-συζήτηση στα Γραφεία των Οικολόγων Πράσινων με τη συμμετοχή επτά υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση υποστήριξης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ από τους Οικολόγους Πράσινους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλης Αλεξόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης και οι υποψήφιοι που υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στα ψηφοδέλτια της Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτηρία Ακρίβου, Σταύρος Αγογλωσσάκης, Δέσποινα Αλάτση, Γιώργος Δημαράς, Κώστας Καλογράνης και Ορέστης Κολοκούρης. Στην εκδήλωση παρενέβησαν μέσω skype από την Καβάλα ο Γιάννης Τσιρώνης, υποψήφιος επικρατείας που βρισκεται σε περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα και ηΚατερίνα Γεροστεργίου, υποψήφια Καβάλας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η Χριστίνα Ευθυμιάτου, εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική για τα δεδομένα απόφαση στήριξης, ως μια επιλογή ευθύνης για το σήμερα και το αύριο. Μια επιλογή που οι οικολόγοι σύντροφοι στην Ευρώπη, επικρότησαν από την πρώτη στιγμή.
Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στην σύγκρουση των δυο κόσμων που βιώνουμε σ' αυτές τις εκλογές: Στον κόσμο της μιζέριας και στον κόσμο της ελπίδας, ενώ η Κατερίνα Γεροστεργίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι πέρα από πανελλαδικά, αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει και σε τοπικό επίπεδο.
Ο Αποστόλης Αλεξόπουλος, υποψήφιος στην Β' Αθήνας και βουλευτής, αφού εξήρε την προεκλογική συνεργασία των δύο χώρων εξέφρασε την βεβαιότητα και την ελπίδα ότι αυτή θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, από τη στιγμή που και τα δυο μέρη της συνεργασίας βρίσκονταν και θα βρίσκονται στα κοινωνικά κινήματα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ως πρώιμο εκφραστή της οικολογίας μέσα στα αριστερά κινήματα. Σε ερώτηση για τα ορυκτά καύσιμα, δεσμεύτηκε στα προγραμματικά σημεία που έχουν συμφωνηθεί, υποστηρίζοντας την σταδιακή και πλήρη απεξάρτηση από αυτά πριν το πέρας της 20ετίας, ενώ υποστήριξε ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να ελέγχεται κοινωνικά και δημόσια.
Ο Σταύρος Αγογλωσσάκης,  υποψήφιος Β' Αθήνας, μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι περιμένει ο λαός από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανθρωπιστικό επίπεδο, σε μια κοινωνία που καταρρέει, ενώ υποστήριξε την άμεση αλλαγή μοντέλων και προτύπων που θα προβάλλουν βιώσιμες λύσεις.
Η Δέσποινα Αλάτση, υποψήφια Β' Αθήνας, ως εκπαιδευτικός, στην τοποθέτησή της έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην παιδεία και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της, η αναβάθμιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την αυριανή κοινωνία.
Ο Γιώργος Δημαράς, υποψήφιος Β' Αθήνας, αναφέρθηκε στον μεγάλο κοινωνικό κοινό  αντίπαλο των ριζοσπαστικών δυνάμεων, τον νεοφιλελευθερισμό, γι' αυτό και η συμπόρευση των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της πολιτικής οικολογίας και μια προσπάθεια να αλλάξει η ροή της ιστορίας.
Ο Ορέστης Κολοκούρης αναφέρθηκε στα έντονα κοινωνικά προβλήματα του Πειραιά, της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων που δίνουν σήμερα ένα άλλο περιεχόμενο στα προτάγματα της πολιτικής οικολογίας. Επεσήμανε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και το αίτημα για έναν πράσινο πόλο ενάντια στην ανεξέλεγκτη γκρίζα ανάπτυξη, στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά καταστροφικά σχέδια τύπου Ολυμπιακών Αγώνων που ζήσαμε πριν το μνημόνιο έδωσε τη θέση του σε μια σύμπραξη της Αριστεράς με τη Ριζοσπαστική Οικολογία με στόχο πρώτα την αναχαίτιση της επίθεσης στα εργασιακά, δημοκρατικά, περιβαλλοντικά δικαιώματα και στη συνέχεια τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της χώρας μας.
Η Σωτηρία Ακρίβου, υποψήφια Α' Αθήνας, ως μέλος της νεολαίας, μίλησε για την βιώσιμη κοινωνία που είναι και το “ζητούμενο”, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένα κοινωνικά αγαθά.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Β' Αθήνας, αναφερόμενος στη συνεργασία, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το “καλιο αργά παρά ποτέ”, εκτιμώντας ότι η συνάντηση των δυο χώρων έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, αφού “ήμασταν και είμαστε κοντά”. Εκτίμησε δε, ότι όλη η Ευρώπη περιμένει να δει να συμβαίνει το πολιτικό εγχείρημα που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα.
Τέλος, ο Κώστας Καλογράνης, υποψήφιος στο Υπόλοιπο Αττικής, τόνισε ότι αυτές οι εκλογές διαφέρουν από τις προηγούμενες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τη μια υπάρχει ο νεοφιλελευθερισμός και από την άλλη οι κοινωνικές δομές έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, ενώ τελείωσε την τοποθέτησή του με τη φράση “τα δυο κόμματα που βρίσκονται στην Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου), θα φέρουν και την ελευθερία στον ελληνικό λαό”.
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντήθηκαν επίσης θέματα όπως η ανακύκλωση, το γήπεδο της ΑΕΚ, τα ορυκτά καύσιμα, η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και η επαναφορά στο δημόσιο των περουσιακών στοιχείων κ.α. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οΓιώργος Δημητρίου, επικεφαλής Eκλογικής Kαμπάνιας των ΟΠ και συνδεσμος με Εκλογική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μέλη και φίλοι των Οικολόγων Πράσινων...