Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΟΛΟΓΑ : ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ... ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ



Νέα τροπή ενδέχεται να λάβει το θρίλερ της ελληνικής κρίσης σήμερα, εάν τελικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποκλείσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Tο οικονομικό επιτελείο βρίσκεται επί ποδός πολέμου, αφού η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι ενδεχόμενη εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων θα ερμηνευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικύρωση της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε μέχρι σήμεραΗ ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με το πρόγραμμα της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται στις 15.30 ώρα Ελλάδας, με τα απαισιόδοξα σενάρια να θέλουν τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Για αυτόν τον λόγο το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται επί ποδός πολέμου, αφού η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι ενδεχόμενη εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων θα ερμηνευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικύρωση της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν η απόφαση είναι αρνητική, τότε η ασφυξία στην ελληνική οικονομία θα είναι εντονότερη, καθώς η απόδοση τωνελληνικών ομολόγων θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα ανακοπεί.

Πρακτικά, δηλαδή, το κόστος δανεισμού για τις ίδιες τις τράπεζες θα αυξηθεί και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, τη στιγμή που οι τραπεζίτες -πριν από την προκήρυξη εκλογών- δήλωναν ότι το 2015 θα ανοίξουν τις κάνουλες του δανεισμού. Εάν, λοιπόν, αναμενόταν ότι μέσω της επέκτασης των επιχειρήσεων η ανεργία θα μειωνόταν, έστω και οριακά, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερα «λουκέτα» στην αγορά ελλείψει ρευστότητας.

Πόσο πιθανόν είναι, όμως, η Ελλάδα να αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Το ενδεχόμενο είναι ισχυρό, όπως αναφέρουν αναλυτές, καθώς προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής σε ισχύ. Ωστόσο, το πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και είναι αβέβαιο εάν και με ποιες προϋποθέσεις θα παραταθεί, ενώ όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Πάντως, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις χώρες των οποίων τα ομόλογα θα αγοραστούν, με την όποια απόφαση -και τους όρους αυτής- να εξειδικεύεται στις αρχές της άνοιξης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διαρροές σε ξένα πρακτορεία, η ΕΚΤ εξετάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, σε μηνιαία βάση. Αυτό σημαίνει ότι, βάσει της συμμετοχής της Ελλάδας με 2,03% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μηνιαία αξία των προς απόκτηση ομολόγων τοποθετείται στο 1,4 δις.

Διευκρινίσεις για τη βοήθεια του ELA προς τις τράπεζες

Στο μεταξύ, πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε ότι ο ELA μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η παράταση του μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).

Η διαδικασία της έγκρισης του ΕLΑ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012, οπότε -ως γνωστόν- οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα μίας χώρας, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν αξιολογηθεί προσφάτως με τα stress tests. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012.

Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον εν λόγω μηχανισμό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις κυπριακές τράπεζες.

Χθες το βράδυ, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν γνωστό ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας των εκροών καταθέσεων που παρατηρούνται από τις αρχές Δεκεμβρίου και έχουν κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα. 

Οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον επαρκή ενέχυρα προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η εκροή καταθέσεων με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που τις κατευθύνει υποχρεωτικά στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πηγή της Εθνικής, η τράπεζα είχε επαρκείς εγγυήσεις για να αντλήσει άλλα 4 δισ. ευρώ απευθείας από την ΕΚΤ.

Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς αυτό προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Το σχετικό αίτημα, εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα, θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έπειτα από 15 ημέρες. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή εφαρμοζόταν από το 2012, χωρίς όμως να ανακοινώνεται η έγκριση που χορηγούσε η ΕΚΤ στα αντίστοιχα αιτήματα της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA παρέχεται με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το «ζεστό» χρήμα που χορηγεί απευθείας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


zougla.gr