Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Γαλάζιοι δελφίνοι παίρνουν θέση



Με μία τυπική ανακοίνωση υποδέχθηκε ο Σαμαράς την υποψηφιότητα και εκλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά την «αυτονόητη» στήριξη που παρείχε, μια και η επιλογή Τσίπρα αναδεικνύει το χάσμα της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. με το καραμανλικό στρατόπεδο, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα για τη διαδοχή του, αφού… απελευθερώνεται ένας «δελφίνος» για να είναι αντίπαλός του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Τσίπρας με την επιλογή Παυλόπουλου ανακάτεψε έξυπνα την εσωκομματική τράπουλα, αφού επιλέγοντας τον Προκόπη, ένα από τα σύμβολα του καραμανλισμού, απευθύνεται και διατηρεί επαφή με την καραμανλική βάση της Ν.Δ. και στον μεσαίο χώρο, που αμφισβητεί την έντονα μνημονιακή και ακροδεξιά πολιτική του Σαμαρά.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσίπρας επικοινώνησε μετά το τηλεφώνημα που έκανε στον Παυλόπουλο με τον Κώστα Καραμανλή για να υποδηλώσει τους λόγους της επιλογής Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, αποδεσμεύει τον Αβραμόπουλο να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει στη Ν.Δ. για να μπει στο παιχνίδι διεκδίκησης της ηγεσίας, την ώρα που κανείς από τους ενδιαφερόμενους να θέσουν υποψηφιότητα δεν έχει δυναμική. «Αντέχει ο Σαμαράς να κρατήσει το κόμμα και να δώσει προοπτική και ελπίδα νίκης στους οπαδούς;» διερωτάται θέτοντας το θέμα ηγεσίας κορυφαίο στέλεχος, αναδεικνύοντας ωμά το πρόβλημα που έχει η θέση των σαμαροφυλάκων, οι οποίοι λένε ότι ο νυν πρόεδρος δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία.

Παιχνίδια διαδοχής

Ο Αβραμόπουλος, που είναι οργισμένος με τον Τσίπρα καθώς έως την ανακοίνωση Παυλόπουλου δεν τον ενημέρωσε ότι δεν θα είναι η τελική πρόταση, αυτή τη στιγμή ανασυγκροτείται και δεν έχει αποφασίσει εάν θα αναμιχθεί με την εσωτερική κατάσταση στη Ν.Δ. Ο Έλληνας επίτροπος μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία ζητώντας από τον Σαμαρά να τον στηρίξει, όπως έκανε εκείνος στην προηγούμενη εκλογή διασφαλίζοντας τους ανθρώπους του και τον ίδιο, αλλά η σχέση τους αυτή τη στιγμή είναι διαταραγμένη.

Όμως το θέμα που θέτουν πολλά στελέχη είναι το ζήτημα της ηλικίας, καθώς ο Τσίπρας είναι σαραντάρης και ο Αβραμόπουλος εξηντάρης. Όμως εάν ο Τσίπρας αποτύχει, η ηλικία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα, λένε στελέχη. Ο Σαμαράς θεωρεί ότι ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει πραγματικά, όμως είναι ανήσυχος διαπιστώνοντας ότι ναι μεν ο Καραμανλής δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά είναι σαφές ότι δίνει πράσινο φως για αμφισβήτηση της πολιτικής γραμμής που ακολούθησε η ηγετική ομάδα.

Πολιτική κουζίνα…

Ο Καραμανλής απέτρεψε στελέχη του να συμμετάσχουν σε δεύτερο γεύμα που είχε αποφασίσει να διοργανώσει η Ντόρα και το οποίο αναβλήθηκε και λόγω των εξελίξεων στο Eurogroup.

Όμως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Σαμαράς και Καραμανλής, όπου και συμφωνήθηκε η αναβολή της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λόγω των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση, διαφάνηκε και η πρόθεση του καραμανλικού στρατοπέδου να αποφευχθούν ενέργειες που δοκιμάζουν την ενότητα του κόμματος.

Ο Καραμανλής, παρά τις θέσεις μάχης που παίρνουν τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., δελφίνοι και βαρόνοι, θεωρεί ως άκαιρη τη συζήτηση για διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά, ενώ αποκρούει τα σενάρια για δική του εμπλοκή. Ο Σαμαράς ζήτησε από τον Καραμανλή να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι δηλώσεις εναντίον του στελεχών που τον συναντούν και εμφανίζονται ως συνομιλητές του.

Ο Καραμανλής απάντησε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται ούτε συμμετέχει. Όμως, δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναβάλει μέσα σε μία εβδομάδα δύο φορές τη συνάντηση με τη Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία είχε την πρωτοβουλία για να διοργανωθεί το δείπνο των 14 στελεχών. Πάντως, φαίνεται ότι όταν θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Καραμανλής θα απουσιάσει.

Η πλευρά Σαμαρά έχει διαμηνύσει ότι θα υπερασπιστεί με ισοδύναμη ένταση τον πρόεδρο στα πυρά που θα δεχθεί. Ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να συγκαλέσει Συνέδριο σε δύο μήνες για να επιλυθούν τυχόν ιδεολογικές διαφορές και να αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ.

Ψυχρές σχέσεις

Ο Σαμαράς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ηγεσία θεωρώντας ότι εντός του έτους θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις που θα υποχρεώσουν τον Τσίπρα να πάει σε εκλογές, αφού εκτιμά το επιτελείο του πως εάν πάρει την παράταση δεν θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους τον Αύγουστο και θα καταρρεύσει.

Όταν συγκληθεί η Κ.Ο. τα περισσότερα ηγετικά στελέχη δηλώνουν ότι θα ασκήσουν σκληρή κριτική, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δεσμευθεί ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που έχει ψυχρές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά αποφεύγει να εμπλακεί σε δείπνα και ομαδικές συναντήσεις αμφισβήτησης. Συνομιλεί με βουλευτές στο γραφείο του στη Βουλή και συνιστά «ψυχραιμία», αν και θεωρεί ότι εφόσον υπάρξουν ενδείξεις ότι ο Τσίπρας ξεπερνά τον σκόπελο της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες.

Η Νέα Δημοκρατία μόνο με ένα πιο νέο και λιγότερο φθαρμένο πρόσωπο μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία, λέει ο «Βαγγέλας», αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι όλοι πρέπει να είναι σε συνεργασία με την ηγεσία. Ο ίδιος αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει σε συζήτηση εάν θα είναι υποψήφιος ή εάν θα ενδιαφερόταν να παίξει ρόλο ως μεταβατικός πρόεδρος.

topontiki.gr