• Ποιος διεκδικεί τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ - Αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς
• Κρίσεις στο στράτευμα με συμβολισμούς. Η αλλαγή στην ηγεσία να συμπέσει με τη μισθολογική αποκατάσταση
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στην ηγεσία του στρατεύματος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου, αν και όλα... παραμένουν ανοικτά έως την τελευταία στιγμή.
Ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος είναι ο μακροβιότερος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθώς βρίσκεται στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Έλληνας στρατηγός αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όχι μόνο γιατί ολοκληρώθηκε ο κύκλος του, αλλά και γιατί θεωρεί ότι η αντικατάσταση του αρχηγού αποτελεί αίτημα της πλειονότητας των στελεχών του στρατεύματος. Η θητεία του κ. Κωσταράκου στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ταυτίστηκε με τις περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών τα τελευταία χρόνια. Η πιθανή αντικατάστασή του θα έχει συμβολικό χαρακτήρα.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, αρχής γενομένης από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία δικαιώθηκαν οι προσφυγές που είχαν καταθέσει απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί για τις περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους. Εντούτοις, κύκλοι εντός και εκτός του Πενταγώνου, εκφράζουν την άποψη ότι επί θητείας Κωσταράκου επιχειρήθηκε να γίνει εξορθολογισμός στις υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες του στρατεύματος. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται ότι η θητεία του αρχηγού έχει θετικό πρόσημο, οπότε σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση δεν υπάρχει λόγος αποστρατείας του κ. Κωσταράκου, μιας και αυτό θα συμβεί υποχρεωτικά τους επόμενους μήνες, λόγω των νέων καθηκόντων που αναλαμβάνει από 1ης Σεπτεμβρίου στη στρατιωτική επιτροπή της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τους αρχηγούς των τριών επιτελείων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση αποστρατείας, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προτείνει τον αρχηγό του ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.
Στις κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων εκτιμάται ότι βαρύνουσα σημασία έχει η άποψη που θα εκφράσει ο διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πτέραρχος ε.α. Θεολόγος Συμεωνίδης, αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας. Αμφότεροι, λόγω της πρότερης ιδιότητάς τους, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Για το ζήτημα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατά την οποία θα «κλειδώσουν» οι τελικές αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος και οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται να μετατεθεί χρονικά για τις αρχές Μαρτίου λόγω των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22/02/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΑΤΖΑΣ)