Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ ΑΞΙΩΝΟΥΝ NA MHN ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕκτύπωσηPDF
     
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ
Δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, φανερώνουν ότι πριν καν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, άρχισαν οι πιέσεις και οι ωμές επεμβάσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το ΔΝΤ και τους κυρίαρχους κύκλους τηςΕΕ, για να ακυρώσει τις εξαγγελίες της περί ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ άλλων και αυτές που αφορούν κρίσιμους τομείς στην Ενέργεια.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγείρει σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες για τις εξαγγελίες ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων του ΑΔΜΗΕ και της Μικρής ΔΕΗ και πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις του εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα συμφωνήσει με το “ξήλωμα” των παραπάνω διαδικασιών».
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες – προστίθεται στο δημοσίευμα - χθες έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, ο οποίος και διευκρίνισε πως το μελλοντικό μοντέλο συνεργασίας με την Ελλάδα “βρίσκεται υπό συζήτηση”, ότι “η όποια ευελιξία πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων”, και ότι “το Ταμείο είναι σε συζητήσεις με τη κυβέρνηση για να κατανοήσει καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητές της”.
Όπως αναφέρει μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα, προβληματισμός επικρατεί για τα ίδια θέματα και στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν αποφεύγουν να σχολιάσουν τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας, καθώς αναμένουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης γύρω από το νέο πρόγραμμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο συντάκτης επικαλούμενος πληροφορίες από την Κομισιόν, «ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Μ. Σέφκοβιτς δεν έχει ακόμη συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη γύρω από τη νέα στρατηγική της χώρας στον ενεργειακό τομέα, και ειδικά την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων (ΑΔΜΗΕ, Μικρή ΔΕΗ, πώληση του 17%, ΔΕΠΑ, και ΕΛΠΕ). “Σαν αποτέλεσμα, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί κάποιος να σχολιάσει”, απαντούν πηγές της ΕΕ.
ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ
Στο ίδιο μήκος κύματος με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τα οποία προφανώς καθόλου τυχαία, άρχισαν να βλέπουν το φως αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και ενώ ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup, με τους όλο και πιο αυξανόμενους εκβιασμούς των τροϊκανών με σκοπό να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα,  το δημοσίευμα αναφέρει:
«Πηγές ωστόσο που γνωρίζουν τις θέσεις της Κομισιόν, σημειώνουν ότι αργά ή γρήγορα τα θέματα αυτά θα τεθούν, όπως για παράδειγμα το πως σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του 3ου ενεργειακού πακέτου (σσ: αναφέροντας μάλιστα ότι αρκετές εξαγγελίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση) ή με ποιο τρόπο θα ανοίξει σε τρίτους την αγορά του λιγνίτη.
Μπορεί προ εβδομάδας το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, να διέψευσε ότι εξετάζει να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα λιγνιτωρυχεία Δράμας και Ελασσόνας ως απάντηση στο “στοπ” της Μικρής ΔΕΗ, το πρόβλημα ωστόσο υφίσταται.
Θεωρείται βέβαιο ότι η ματαίωση του σχεδίου για τη δημιουργία και πώληση της “Μικρής ΔΕΗ” θα οδηγήσει στην αναβίωση της υπόθεσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη σε επίπεδο τόσο Κομισιόν όσο και Ευρωδικαστηρίου, πόσο μάλλον όταν η επιχείρηση παραμένει κυρίαρχη στην αγορά με ποσοστά της τάξης του 98%.
Παλαιότερα η ΕΕ είχε ζητήσει την παραχώρηση σε ιδιώτες του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, ενώ το Ευρωδικαστήριο είχε καταδικάσει το περασμένο καλοκαίρι τη ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι κατέχει αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη, γι’ αυτό και προκειμένου να ανοίξει η αγορά, επελέγη η λύση της “Μικρής ΔΕΗ”».
Ουσιαστικά οι πληροφορίες που διοχετεύονται μέσω των δημοσιευμάτων αποδεικνύουν ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι τόσο του ΔΝΤ, όσο και της ΕΕ εξακολουθούν να συμπεριφέρονται στη χώρα σαν να είναι αποικία και προτεκτοράτο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την νωπή ακόμα λαϊκή εντολή. Μια χώρα που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόζει τις νεοφιλεύθερες πολιτικές επιλογές τους, ως μονόδρομο.
Κάνουν μεγάλο λάθος.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια νέα ενεργειακή στρατηγική με σαφές προοδευτικό πρόσημο. Και αυτήν την ενεργειακή στρατηγική θα υλοποιήσει αταλάντευτα η κυβέρνηση: Ακυρώνοντας τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ, σταματώντας κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Αντίθετα, θα προχωρήσει σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας ΔΕΗ για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν πιο φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.  Θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της ΔΕΠΑ που θα ανασυγκροτηθεί για να αναλάβει ένα νέο ρόλο, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει το φυσικό αέριο παντού στη χώρα. Το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ, προκειμένου αυτή η σύγχρονη βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης και των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.
Επιτέλους κάποτε πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο την ενεργειακή πολιτική της χώρας να υπαγορεύουν κάποια συμφέροντα ή ομάδες συμφερόντων.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

iskra.gr