Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σε HSW και Blue Star η άγονη γραμμή του Βόρειου Αιγαίου

elliniki_aktoploia_

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που θα αναδείξει την ακτοπλοϊκή εταιρεία που θα αναλάβει τη σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη δημόσια στις 10 το πρωί, στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώπιον 5μελούς επιτροπής, η οποία ορίστηκε με απόφαση του ΥΝΑ.
Αν και επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σε 20 εργάσιμες ημέρες, πληροφορούμαστε πως η τελική επιλογή των μειοδοτών, θα γίνει με σειρά προτεραιότητας κατηγορίας πλοίων. Η εκτιμώμενη προϋπολογισθείσα δαπάνη για το πρώτο έτος της σύμβασης (σύνολο 52 εβδομάδες) ανέρχεται στα 12.518.204,40 €.
Με βάση λοιπόν τις πρώτες πληροφορίες, όπως αυτές τις μετέφερε ο Παναγιώτης Τσανταρλίωτης, πρώην Αντιδήμαρχος Λήμνου, και καθ υλην αρμόδιος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου, στην πρωινή εκπομπή του Fm 100, «Έχουμε Θέμα», πρόταση υπέβαλαν 3 ναυτιλιακές εταιρίες.
Πρόκειται για την HSW , την Blue Star και την ΑΝΕΚ.
Η πρόταση της HSW, αφορούσε την εκτέλεση των δρομολογίων :
1. Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Άγιος Κήρυκος Ικαρίας και επιστροφή, με 1 δρομολόγιο την εβδομάδα. Το πλοίο θα έχει την υποχρέωση να προσεγγίζει την Πάτμο άνευ μισθώματος, από τις 15 Ιουνίου 2015 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015 (σύνολο 13 εβδομάδες).
2. Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου και επιστροφή, με 1 δρομολόγιο την εβδομάδα, χωρίς όμως να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 3ο δρομολόγιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δηλαδή.
Αυτό το δρομολόγιο, φαίνεται πως «χτύπησε» η ναυτιλιακή εταιρία Blue Star.
Το 3ο δρομολόγιο, αφορά τη εξυπηρέτηση της γραμμής Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Καρλόβασι Σάμου και επιστροφή, με 1 δρομολόγιο την εβδομάδα, την χρονική περίοδο από τις 15 Ιουνίου 2015 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015 (σύνολο 13 εβδομάδες).
Η πρόταση της ΑΝΕΚ, προέβλεπε την εκτέλεση και των 3ων δρομολογίων, με πλοίο όμως Β΄ ή Γ” Κατηγορίας.
Το πιθανότερο σενάριο, λοιπόν, αναφέρει πως η γραμμή θα περάσει στην HSW με δρομολόγια 2 φορές την εβδομάδα για 2 χρόνια και την Blue Star να αναλαμβάνει 1 δρομολόγιο την εβδομάδα μόνο όμως για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η ΝΕΛ δεν κατέθεσε τελικά πρόταση.
Εξελίξεις και στη γραμμή του Λαυρίου
Ιδιαίτερα κρίσιμα όμως κρίνονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα και για τη γραμμή Λήμνος Λαύριο, καθώς είναι πολύ πιθανό, η ΝΕΛ να κηρυχτεί έκπτωτη και από αυτή τη γραμμή.
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσανταρλιωτης, η μη εκτέλεση δρομολογίων της εταιρίας από δική της υπαιτιότητα, όπως για παράδειγμα η επίσχεση των ναυτεργατών, για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, μπορεί να ενεργοποιήσει όρο της σύμβασης για αντικατάσταση της ναυτιλιακής εταιρίας.
Ως γνωστόν το πλοίο Ταξιάρχης τις τελευταίες ημέρες, δεν εκτελεί τα προγραμματισμένα του δρομολόγια, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο της έκπτωσης και από τη γραμμή του Λαυρίου να είναι πολύ πιθανό.

e-nautilia.gr