Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Mε μια ακόμη επιχειρούμενη ρελάνς από τον Αλέξη Τσίπρα και με ρυθμιστή, όπως όλα δείχνουν, την Ομάδα των 53 ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία του εμφυλίου και του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος.
Η Κεντρική Επιτροπή πουσυγκαλείται αύριο θα είναι εκείνη που θα καθορίσει τελικά εάν το κόμμα θα πάει σε έκτακτο ή σε διαρκές συνέδριο, ακόμη και το επόμενο Σαββατοκύριακο, ή αν θα υπάρξει και εσωκομματικό δημοψήφισμα. Στρατόπεδα και συμμαχίες παραμένουν τόσο συγκεχυμένα και ρευστά που η Πολιτική Γραμματεία δεν κατάφερε χθες να καταλήξει σε κοινό τόπο ως προς τις συνεδριακές διαδικασίες, με την πλειοψηφία του οργάνου πάντως να εισηγείται έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.
Το έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα έδινε και τη δυνατότητα ανοίγματος του κόμματος, αποτελεί και την βασική, αρχική πρόταση της προεδρικής πλειοψηφίας. Ωστόσο χθες, και μετά τα νέα μηνύματα μετωπικής σύγκρουσης από την πλευρά Λαφαζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε νέα ρελάνς με στελέχη της προεδρικής ομάδας να λένε «ναι» στην πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για διαρκές συνέδριο με χρόνο διεξαγωγής ακόμη και το Σαββατοκύριακο της 8ης και 9ης Αυγούστου. 
Επίσης από την προεδρική πλευρά μπήκε στο τραπέζι και η πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος το οποίο θα έχει ως βασικό διακύβευμα το δίλημμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «παραμένουμε στην κυβέρνηση ή παραδίδουμε στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα», καθώς βεβαίως και το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» ή «όχι» στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.
Επ’ αυτού του τελευταίου ερωτήματος η Αριστερή Πλατφόρμα ξεκαθάρισε εκ νέου χθες, ευθέως, τη στάση της με κοινό κείμενο ρήξης που υπέγραψαν και κατέθεσαν τρία στελέχη της, ο Αντώνης Νταβανέλος, ο Στάθης Λεουτσάκος και η Σοφία Παπαδόγιαννη. Με το κείμενο καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το τρίτο Μνημόνιο, και ζητούν σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου που θα επαναβεβαιώσει τις αντιμνημονιακές καταστατικές δεσμεύσεις του κόμματος.
Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς συνεδρίου είναι ότι στο μεν έκτακτο συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις οργανώσεις μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί στο τελευταίο τακτικό Συνέδριο. Με βάση το καταστατικό τα μέλη για να έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες συμμετοχής σε οργάνωση μελών.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, όπως διαμήνυσε και την περασμένη εβδομάδα είναι να «αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», εξ ου και η βασική θέση του υπέρ έκτακτου συνεδρίου, ανοιχτού σε νέα μέλη. Ωστόσο, η σταθερή κλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης την ώρα που εκκρεμούν μείζονα ζητήματα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το νέο δάνειο και το χρέος, τον ωθούν σε αποφάσεις για ταχείες λύσεις, ακόμη και με διαρκές άμεσο συνέδριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι παρά τη διχασμένη Κεντρική Επιτροπή μπορεί ακόμη και με τους υπάρχοντες κομματικούς συσχετισμούς να κερδίσει το συνέδριο θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα της πτώσης ή μη της κυβέρνησης.
Υπό αυτό το κλίμα, το ρυθμιστικό ρόλο στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται πως θα παίξει η «Ομάδα των 53» που παρά την σταθερή εγγύτητά της με την προεδρική πτέρυγα το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένη για τις κυβερνητικές επιλογές, με κάποια μέλη της να αποστασιοπούνται ή και να διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι 53 θα κινηθούν μεν στην κατεύθυνση της ενότητας και της αποτροπής κάθε περαιτέρω εσωκομματικής έντασης, ωστόσο η θέση τους φαίνεται να διαμορφώνεται υπέρ έκτακτου συνεδρίου με συντεταγμένη προετοιμασία.





tvxs.gr