Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Οι Βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:


«Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ηλεία με τα σκουπίδια είναι προάγγελος όσων θα συμβούν σε ολόκληρη την επικράτεια - και φυσικά και στην Αττική που παράγει και τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων - εξαιτίας της λαϊκίστικης και δημαγωγικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγούμενος από τις γνωστές ιδεοληψίες του, στο όνομα της δήθεν σύγκρουσης με οργανωμένα συμφέροντα και χωρίς να διαθέτει κανένα εναλλακτικό σχέδιο ανέστειλε όλους τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, προκειμένου… να εναρμονιστούν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) με το νέο Εθνικό Σχέδιο!
Ακύρωσε δηλαδή ένα σχέδιο που ήταν στη φάση της υλοποίησης του και το οποίο θα έδινε οριστική λύση στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και στα τεράστια πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας, για τη μη ορθολογική και ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες, διαχείριση των απορριμμάτων.
Όπως είναι γνωστό με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ ξεκίνησαν 13 έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια, ύψους 1,5 δις ευρώ που αφορούσαν το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Οι πρώτες περιοχές που είχαμε ανάδοχο ήταν η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Δυτική Μακεδονία, οι Σέρρες και η Ηλεία.
Ειδικά για την Πελοπόννησο και την Ηλεία είχαν εκδοθεί και οι Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (ΑΕΠΟ) γεγονός το οποίο έδινε τη δυνατότητα υπογραφής των συμβάσεων για την κατασκευή σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.
Όλες αυτές οι προσπάθειες που έγιναν για να αντιμετωπίστεί  το εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα πήγαν χαμένες. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται και να κάνει τώρα τον Πόντιο Πιλάτο. Πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να εξηγήσει πως θα αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».