Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

AΠΟ 250 ΕΙΔΗ ΟΡΧΙΔΕΑΣ ΟΙ 82 ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ




Περίπου 250 είδη επίγειων ορχιδεών υπάρχουν στην Ευρώπη, 92 εκ των οποίων συναντώνται στη Χίο. Στο σταυροδρόμι ευρωπαϊκού και ασιατικού χώρου το νησί περιλαμβάνει μια πολύ πλούσια χλωρίδα αλλά και είδη μοναδικά, ενώ η άνοιξη αποτελεί την καλύτερη περίοδο για να τα αποκαλύψει κάποιος στην ύπαιθρο της Χίου.

Η ντόπια ορχιδέα της Χίου που φέρει το όνομα του Παντελή ΣαλιάρηΑπό τους γνωστότερους Χιώτες ερευνητές της χλωρίδας του νησιού είναι και ο Παντελής Αδ. Σαλιάρης, που πριν από περίπου 7 χρόνια κατέγραψε τον πλούσιο κόσμο των ορχιδεών στο βιβλίο του «Οι ορχιδέες της Χίου».
Ο ίδιος έλαβε την πρωτοβουλία και πραγματοποιήθηκε στη Χίο το 2005 το παγκόσμιο συνέδριο των αυτοφυών ορχιδεών, ενώ είναι ο ευρών και ο «ανάδοχος» για νέα είδη που βρέθηκαν παγκοσμίως για πρώτη φορά στη Χίο, όπως η ορχιδέα chiosica, mastichorum, η orfanidea, η homeri και άλλες.
Τον περασμένο χειμώνα, ο καθηγητής Η. F. Paulus από την Αυστρία που είναι ειδικός στην ανάλυση του DNA των ορχιδεών, αφού πιστοποίησε τη μοναδικότητα ενός νέου είδους που του υπέδειξε στη Χίο ο Π. Σαλιάρης, από το 2005, ονόμασε το εύρημα σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο στη βιολογία, και τη διωνυμική ονοματολογία Ophrys saliarisii, δηλαδή η ορχιδέα του Σαλιάρη!
Το νέο είδος από το οποίο βρίσκονται τώρα σε άνθιση περίπου δέκα άτομα στη Χίο είναι εντελώς απροστάτευτο, μας ενημερώνει ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Σύγχρονος Λόγος» της Χίου Γιώργος Μισετζής. Θεωρητικά βέβαια τα ορχιδεοειδή είναι όλα προστατευόμενα είδη από ευρωπαϊκούς και εθνικούς νόμους που ουδέποτε όμως εφαρμόστηκαν.
Μάλιστα το γεγονός ότι σήμερα μπορεί να οριστεί με μεγάλη ακρίβεια ο τόπος που φύονται, μέσω μετρήσεων gps και Διαδικτύου, έχουν αποτέλεσμα κάποια σπάνια είδη να είναι περισσότερο ευάλωτα.