Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ




Τον δικό τους “γολγοθά” ανεβαίνουν εκατοντάδες υπάλληλοι κάποιων ακτοπλοικών εταιριών (μεταξύ των οποίων και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο), οι οποίοι αντί να πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα “μεροκάματα” τους λαμβάνουν έναντι με αποτέλεσμα τα “φέσια” να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε υπάλληλο.

Και τα φέσια δεν είναι από τους τρέχοντες μισθούς του 2013, αλλά “ελέω αρχών” που στην κυριολεξία είτε κλείνουν τα μάτια, είτε ποιούν την...πάπια σε αυτή την καραμπινάτη παρανομία, αλλά είναι από τα δεδουλευμένα πολλών μηνών του παλιού χρόνου, δηλ. του 2012.

Και όλα αυτά γίνονται με το πρόσχημα της συνεχιζόμενης ύφεσης, της συνεχιζόμενης αύξησης των καυσίμων, της μείωσης της επιβατικής κίνησης, καθώς και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να φαντασθεί ο νους των εκπροσώπων των ακτοπλοικών εταιριών, οι οποίες είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια, τότε δηλ. που “λεφτά υπήρχαν”, να γεμίζουν τα “σεντούκια” τους, και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Οι μέρες όμως των “χοντρών αγελάδων” πέρασαν και τώρα που όντως τα ταμεία τους άδειασαν τα εύκολα θύματα έγιναν για πολλοστή φορά άλλωστε οι υπάλληλοι των γραφείων τους, καθώς επίσης και μερικές εκατοντάδες έλληνες ναυτικοί οι οποίοι όμως φοβούμενοι την “Black List”, αλλά και την απειλή της απόλυσης δεν καταγγέλλουν την ασυνέπεια των εργοδοτών τους, με αποτέλεσμα όμως αυτή κατάσταση να διαιωνίζεται” και μάλιστα χωρίς ουδείς εκ των υπευθύνων για την τήρηση του νόμου να συγκινείται.

Κι ενώ τα εργοδοτικά φέσια αυξάνονται, και οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών των ακτοπλοικών εταιρειών ποιούν απλά την …πάπια στις προφορικές αλλά και έγγραφες διαμαρτυρίες των εργαζομένων υπαλλήλων και ναυτικών-και κάποιες φορές δίνουν έναντι κάποια ευτελή ποσά από τα χρωστούμενα του 2012, τα αρμόδια υπουργεία (εργασίας-ναυτιλίας) έχουν κλείσει απλά τα αυτιά τους και συνεχίσουν να λαμβάνουν όλο και περισσότερα αντεργατικά μέτρα, τόσο κατά των εργαζομένων όσο και κατά των συνταξιούχων.

Και βέβαια κύριοι υπάρχει ύφεση και μάλιστα από τις μεγαλύτερες, και βέβαια υπάρχει μειωμένη επιβατική κίνηση στα βαπόρια σας και βέβαια ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου αλλά για όλα αυτά δεν φταίνε οι υπάλληλοι και οι ναυτικοί σας.

Μοναδικοί φταίχτες είστε εσείς και ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός που προβαίνατε τα προηγούμενα χρόνια,, προκειμένου να χτίσετε νέα πλοία, ή να κάνετε αυξήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών σας και τώρα που η οικονομία της χώρας πάει απ το κακό στο χειρότερο, δεν πληρώνετε όχι τα τρέχοντα, αλλά τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους, τους οποίους μάλιστα απειλείτε και με απολύσεις.

Και καλά οι απλήρωτοι έλληνες ναυτικοί έχουν την ΠΝΟ για να τους υπερασπιστεί, αλλά οι υπάλληλοι των εταιρειών είναι έρμαιο της εργοδοτικής ασυδοσίας, αφού μάλλον το συνδικαλιστικό τους όργανο κωφεύει και δεν ενοχλεί κανέναν η μη καταβολή των μισθών του 2012, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη καταγγείλει, όποια από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες παρανομεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Και έτσι η καραμπινάτη παρανομία της μη καταβολής δεδουλευμένων που τιμωρείται αυτεπάγγελτα από τη δικαιοσύνη, συνεχίζεται. ΑΚΑΘΕΚΤΗ, ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.




zougla.gr