Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ



Περίπου 2.100 απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός Δημοσίου, καθώς τα κριτήρια για τις μετατάξεις -σε περίπτωση της αξιολόγησης ή της κατάργησης της οργανικής τους θέσης- αν και με πολλά προσόντα, τους βγάζουν σε διαθεσιμότητα και από εκεί στο… σπίτι τους, σε σχέση με αυτούς που τελικά θα παραμείνουν στην υπηρεσία και έχουν λιγότερα προσόντα.
Αυτό δηλώνει, άλλωστε, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, και ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης (ΕΝΑΠ) Τάσος Σαλτερής: «με τη συγκεκριμένη απόφαση βγαίνουν εκτός Δημοσίου όσοι διακρίθηκαν σε Διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και διορίστηκαν αξιοκρατικά».
ΕΝΑΠ: Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για την κινητικότητα
Η ΕΝΑΠ, με επιστολή της προς τον Αντώνη Μανιτάκη, έχει ήδη ζητήσει την απόσυρση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, κατηγορώντας τον υπουργό ότι «αναμφισβήτητη επιδιώξή» του είναι «η δίωξη και ο εξοβελισμός από το Δημόσιο των υπαλλήλων που κατέχουν υψηλά τυπικά προσόντα, όσων διακρίθηκαν σε Διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και διορίστηκαν αξιοκρατικά και όσων είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Όσο πιο νέος και πιο μορφωμένος, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεθεί κάποιος εκτός Διοίκησης».
«Είναι δυνατόν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αντί να εξασφαλίζει το κατάλληλο προσωπικό για την επιτυχή προώθηση της μεταρρύθμισης, να εμφανίζεται ως όργανο συντεχνιών και κατεστημένων συμφερόντων στη Δημόσια Διοίκηση που ενοχλούνται από την παρουσία των προσοντούχων και ανεξάρτητων υπαλλήλων;», αναρωτιέται η ΕΝΑΠ και καλεί τον υπουργό «να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση αυτή».
Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως αποφασισμένη «να διαφυλάξει τα δικαιώματα των μελών της αλλά και της μεγάλης δύναμης των προσοντούχων και αξιοκρατικά διορισμένων στελεχών του Δημοσίου, θεωρώντας ότι αυτή η στάση εξυπηρετεί το (πληττόμενο) Δημόσιο συμφέρον. Στην κατεύθυνση αυτή δεν θα φεισθεί μέτρων και πρόκειται να κινηθεί με την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία αλλά και την αναλογικότητα που προσιδιάζει σε μια τέτοιας εμβέλειας αντιεπιστημονική και ανορθολογική κίνηση, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο».
Απευθυνόμενη στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης τους καλεί «να λάβουν θέση για το αν εγκρίνουν την πολιτική του συγκεκριμένου Υπουργείου. Καλεί επίσης τον κάθε ένα έλληνα βουλευτή ξεχωριστά να λάβει θέση και να ελέγξει τον αρμόδιο υπουργό για την επιχειρούμενη αυτή πολιτική, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Ερώτηση Μητσοτάκη για τη μοριοδότηση
Την άνιση αντιμετώπιση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των κατόχων διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων στη μοριοδότηση των κριτηρίων για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων επισημαίνει, εξάλλου, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη και ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην επίκαιρη ερώτησή του, τονίζει ότι «ενώ δίνεται αυξημένη βαρύτητα στο χρόνο προϋπηρεσίας των υπαλλήλων (έως 30 μόρια), αντίθετα η μοριοδότηση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των κατόχων διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων είναι εξαιρετικά χαμηλή (μόλις 7 μόρια συνολικά)». Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ ζητεί να πληροφορηθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν είναι στις προθέσεις του να αναθεωρήσει τη μοριοδότηση των κριτηρίων, δίνοντας περισσότερα μόρια στο προσωπικό αυξημένων προσόντων.
aftodioikisi.gr