Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ




Με αφορμή τη διαρροή της πληροφορίας για την πρόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην κατάργηση των παραρτημάτων του ΕΟΤ στο Βόρειο Αιγαίο και στη δημιουργία Υπηρεσιών Τουρισμού με έδρα στον Πειραιά, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού και Εσωτερικών εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του για την εξέλιξη αυτή.

Αναλυτικότερα:

«Κύριοι Υπουργοί,
Με έκπληξη πληροφορούμαστε για το προτεινόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οργανόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, που ουσιαστικά αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια του κεντρικού κράτους για να επανακτήσει τις υπηρεσίες που λειτουργούσαν αποκεντρωμένα.

Διαπιστώνουμε πως στην πράξη επιχειρείται η διάλυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού και η δημιουργία Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στον Πειραιά (!), παρά το ότι νομοθετικά ο προγραμματισμός της ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί στις αιρετές Περιφέρειες.
Το ερώτημα είναι εύλογο βέβαια για το τι σχέση μπορεί να έχει το Βόρειο Αιγαίο, με τον Πειραιά και πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, η διαχείρισή της από ανθρώπους που πιθανά δεν έχουν ιδέα ούτε για το που βρίσκονται γεωγραφικά τα 10 νησιά του Βορείου Αιγαίου!
Την ίδια στιγμή από την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας, ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών βάλλεται δυστυχώς ευθέως για μία ακόμη φορά, με την προδιαγεγραμμένη απόπειρα επιστροφής μας στο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που προκάλεσε κατά γενική ομολογία την χρεοκοπία της χώρας.

Κύριοι Υπουργοί
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και αυτή του Νοτίου Αιγαίου που οδεύει προς το ίδιο καθεστώς, αποτελούν δύο κατεξοχήν τουριστικές Περιφέρειες και αντί το κεντρικό κράτος να ενισχύσει τις τουριστικές υπηρεσίες τους, με προσωπικό και αρμοδιότητες, επιχειρεί τώρα να τις επανακτήσει!
Μετά και από αυτό αναρωτιόμαστε πως προασπίζεται η «νησιωτικότητα» που υποτίθεται είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα του χώρου μας;
Ποια ισότητα εξασφαλίζεται στους νησιώτες πολίτες και στους επιχειρηματίες σε σχέση με τους αντίστοιχους των Περιφερειών της Ηπειρωτικής Ελλάδας; Και κυρίως ποιοι είναι εκείνοι που νομοθετούν, υποβαθμίζοντας συστηματικά τον θεσμό των αιρετών Περιφερειών χωρίς να έχουν ιδέα για το ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και ποια είναι τα καθημερινά μας προβλήματα!
Σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναλογιστείτε ότι αυτό το προτεινόμενο οργανόγραμμα δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα, ούτε πρακτικά ούτε ουσιαστικά. Σας καλούμε να θυμηθείτε το λόγο της δημιουργίας του θεσμού των αιρετών Περιφερειών και να αποκαταστήσετε αυτή την αστοχία».