Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ 47η ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΤΒ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στην 47η Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-10 Μαρτίου. Η ITB αποτελεί την κορυφαία έκθεση τουρισμού παγκοσμίως με συμμετοχές που ανήλθαν για το 2013, στις 188 χώρες και 10.086 εκθέτες.

Την Περιφέρεια Β. Αιγαίου  εκπροσώπησαν υπηρεσιακά στελέχη των Δ/νσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Τουρισμού. Το «παρών» στην έκθεση έδωσε και η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία και επισκέφθηκε όλους τους συνεκθέτες του περιπτέρου του ΕΟΤ και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους. Στην απονομή των βραβείων της έκθεσης η συμμετοχή της Ελλάδας κέρδισε τη δεύτερη θέση για την Ευρώπη.

Τα στελέχη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου πραγματοποίησαν σειρά επαφών με επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους και λοιπούς φορείς, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης των νησιών του Β. Αιγαίου. Τα στοιχεία των επαφών αυτών θα αποσταλούν από τη Δ/νση Τουρισμού στους επαγγελματίες του Β. Αιγαίου προς αξιοποίησή τους.
Στην έκθεση 15 επαγγελματίες του τουρισμού από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο οι οποίοι και έκαναν σειρά επαφών με επαγγελματίες από όλο τον κόσμο σε προγραμματισμένα και μη ραντεβού. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν κρίθηκαν από όλους ως πολύ αποδοτικές, ενώ η γενικότερη αίσθηση ήταν θετική τόσο ως προς το διαμορφούμενο κλίμα προς την Ελλάδα, αλλά και τα νησιά μας ειδικότερα.

Στο stand της Περιφέρειας, πέρα από την προσφορά τοπικών προϊόντων και του έντυπου πληροφοριακού υλικού, διανεμήθηκε στους επισκέπτες της έκθεσης ερωτηματολόγιο με στόχο να αποδώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αναγνωρισιμότητα των νησιών του Β. Αιγαίου, τις πηγές πληροφόρησης γι΄ αυτά, την επισκεψιμότητα, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους καθώς επίσης και πληροφορίες που αφορούν το κοινωνικό/δημογραφικό προφίλ των ερωτηθέντων. Στο πλαίσιο της ενέργειας αυτής, διενεργήθηκε διαγωνισμός-κλήρωση για δωρεάν διαμονή στα νησιά του BA Αιγαίου. Τα πακέτα δωρεάν διαμονής ήταν ευγενείς χορηγίες των επιχειρήσεων: HELIOTROPE HOTELS, SUNRISE RESORT HOTEL και ALMA LUXURY RESORT HOTEL από τη Λέσβο, ARIA BOUTIQUE HOTEL και SAMOS BAY BEACH HOTEL από τη Σάμο, HOTEL PLATY BEACH, MAISONETTES VILLA VICTORIA, PETRIDES TRAVEL &RENT A CAR και SURF CAMP KEROS από τη Λήμνο. Η συμμετοχή της Περιφέρειας στην εν λόγω έκθεση πραγματοποιήθηκε μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της δράσης «Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις» του 2ου υποέργου «Ενέργειες Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Να σημειωθεί, τέλος ότι την Έκθεση επισκέφτηκαν 110.000 επαγγελματίες του τουρισμού και 6.000 δημοσιογράφοι από 80 χώρες ενώ το κοινό που πέρασε από τα περίπτερα ανήλθε στα 60.000 άτομα. Φέτος, για πρώτη φορά, δόθηκε η ευκαιρία στους επαγγελματίες για απ΄ ευθείας πώληση τουριστικών πακέτων στο κοινό της έκθεσης και σε έρευνα που έγινε φάνηκε ότι 1 στους 3 επισκέπτες είχε πρόθεση να αγοράσει.