Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ... ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Τρεις προϋποθέσεις για τι Δημόσιο θέτει η τρόικα για να δοθεί η δόση των 2,8 δισ., σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά την επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να είναι έτοιμα:
-Τα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου
-Ο αριθμός των υπαλλήλων ανά φορέα που θα ενταχθούν στην κινητικότητα
-Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν στις αρχές του 2014
Από αυτά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαθέτει μόνον τα οργανογράμματα των υπουργείων και τον αριθμό των υπαλλήλων τους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις τόσο για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε κινητικότητα όσο και για το πότε θα γίνει αυτό.
Δεν θέλουν να μιλήσουν για απολύσεις
Παράλληλα ένα ακόμη «αγκάθι» είναι ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτός του ότι δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τέτοια στοιχεία, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μιλήσει για αποχωρήσεις (απολύσεις) δημοσίων υπαλλήλων έστω και το 2014.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Μανιτάκης υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος των αποχωρήσεων (απολύσεων) θα επιτευχθεί από τις συνταξιοδοτήσεις, της οικειοθελείς αποχωρήσεις αλλά και τους επίορκους.
Κουβέλης: Κανένα δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις
Πάντως, το θέμα των απολύσεων, έστω και σε επίπεδο πρόβλεψης για το 2014, αναμένεται να είναι ένα από τα «αγκάθια» στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις, καθώς, κυρίως, για τη ΔΗΜΑΡ που μέσω του Α. Μανιτάκη έχει αναλάβει και το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν «κόκκινη» γραμμή. Άρα, το πρόβλημα θα κληθεί να το επιλύσει το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών.
Μάλιστα, ο Φ. Κουβέλης κατά τη χθεσινή ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο «σινέ Κεραμεικός», στο Μεταξουργείο, εκτός από τη στήριξη που παρείχε για μία ακόμη φορά στον Α. Μανιτάκη έστειλε χθες μήνυμα και προς το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας ότι «δεν αποφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος η εμμονή της τρόικας για απολύσεις.»
aftodioikisi.gr