Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ


    

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου
υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι κατά την αγορά  θαλασσινών πρέπει να προσέξουν τα εξής:
1.      Κατά την αγορά των κατεψυγμένων να προσέχουν τη σήμανση
2.      Να αγοράζουν από εγκεκριμένα καταστήματα
3.      Τα οστρακοειδή να προέρχονται μόνο από εγκεκριμένες μονάδες, λόγω υψηλής επικινδυνότητας συσκευασμένα συνήθως σε διχτάκια. Να αναζητούν τη σχετική σήμανση.
4.      Ιδιαίτερη προσοχή στα νωπά:

Κεφαλόποδα
 (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κλπ):
1. Οσμή ευχάριστη της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη.
2. Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
3. Τα πλοκάμια - βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
4.  Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
5. Τα μάτια να είναι γυαλιστερά και ζωηρά.
 Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.





Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κλπ):
Θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :
1. Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
2. Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
3. Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).
4. Σε κάθε περίπτωση η γενική οσμή θα πρέπει να είναι ευχάριστη της θάλασσας.

Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ):
1. Η οσμή να είναι αυτή της θάλασσας.
2. Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
3. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
4. Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα
5. Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Αχινοί: πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί.