Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΝΗ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ


    Κύριε Πρόεδρε           
     Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα της περιοχής του τέως Δήμου Αμανής επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής.
    Όπως γνωρίζετε τα μοναδικά σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή της Αμανής είναι το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος» με 30 μαθητές φέτος και 20 εκπαιδευτικούς, το Δημοτικό Σχολείο Βολισσού με 14 μαθητές και 5 εκπαιδευτικούς και το Νηπιαγωγείο Βολισσού με 10 νήπια και 1 νηπιαγωγό.  Και τα 3 σχολεία στεγάζονται στο Διδακτήριο της Βολισσού.
    Τα σημαντικότερα προβλήματα που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε, είναι με λίγα λόγια τα παρακάτω:
ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ: Είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε ένα κτήριο αρκετά απομακρυσμένο από την έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με υλικά που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ: Είναι εντελώς ακατάλληλα και ανεπαρκή, παρά τις καιρούς επισκευές. Κατά τις βροχοπτώσεις δεν εμποδίζουν το νερό της βροχής να εισρεύσει στις αίθουσες δημιουργώντας πολλά προβλήματα στη διεξαγωγή των μαθημάτων, ενώ με τους δυνατούς ανέμους ανοίγουν μόνα τους.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Η λειτουργία του καυστήρα και των σωμάτων του καλοριφέρ είναι προβληματική. Είναι  απαραίτητος ο έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία και η επισκευή ή αντικατάσταση τους.
ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ: Στεγαζόμαστε σ ένα καταπληκτικό κτήριο το οποίο όμως φέρει τα σημάδια της φθοράς και απαιτεί συνεχή φροντίδα για την επισκευή και  συντήρησή του.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΛΗΣ: Πότε θα γίνουν οι εργασίες, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Δήμο; 
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι τα μικρότερα παιδιά περιμένουν πολλές φορές περισσότερο από 2 ώρες για τη μεσημεριανή αναχώρηση τους από το σχολείο, επειδή πρέπει να περιμένουν τα μεγαλύτερα παιδιά που σχολάνε αργότερα.  Μήπως τα οχήματα ενώ πραγματοποιούν κοινά δρομολόγια για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πληρώνονται για ξεχωριστά δρομολόγια;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ: Η μεγάλη απόσταση από την πόλη καθιστά απαγορευτική  την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων στις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη της Χίου. Ο Δήμος, επικαλούμενος τη μεγάλη απόσταση, δηλώνει αδυναμία να διαθέσει λεωφορείο, έστω και για λίγες ώρες,  κάτι που είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθεί για τα σχολεία της πόλης.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΝΟΥ: Τα σχολεία μας λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μαρίνου για την πραγματοποίηση δαπανών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία τους καθώς και για την πραγματοποίηση εκδρομών. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν εξ ολοκλήρου στα σχολεία μας και πιστεύουμε ότι τυχόν παρακράτηση τους από το κοινό ταμείο της Σχολικής Επιτροπής παραβιάζει τη βούληση του διαθέτη. Γι αυτό το λόγο εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι παρακρατήθηκε από τη Σχολ. Επιτροπή (με εξαίρεση ένα μικροποσό) το χρηματικό υπόλοιπο που παραδόθηκε από την τέως Σχολ. Επιτροπή Δήμου Αμανής, αν και κατά κύριο λόγο προερχόταν από τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μαρίνου. Θεωρούμε εξ ίσου απαράδεκτη τη μείωση (για λόγους δήθεν εξίσωσης) του ποσού που δικαιούνται τα σχολεία μας για λειτουργικές δαπάνες, επειδή λαμβάνουν τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Θεωρούμε άδικο να λαμβάνεται υπόψη, κατά την κατανομή των χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου, μόνο το μαθητικό δυναμικό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη  οι ειδικές συνθήκες της περιοχής, η παλαιότητα του κτηρίου, το ύψος των θερμαινόμενων αιθουσών και οι απώλειες θερμοκρασίας από τα ελαττωματικά κουφώματα.  
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ: Όπως ενημερωθήκαμε από σχετικές διαθήκες που μας παραδόθηκαν και τις οποίες δώσαμε στη Σχολ. Επιτροπή, τα σχολεία μας δικαιούνται τα έσοδα που προκύπτουν από διάφορα κληροδοτήματα. Μέχρι σήμερα δεν μας έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Περιμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει ένα πρόσθετο έσοδο για το σχολείο μας.
ΣΠΙΤΙ  ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ: Πιστεύουμε ότι το σχολείο πρέπει να αποτελεί παράγοντα πνευματικής καλλιέργειας και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, να διοργανώνει εκδηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση και να ενισχύει τοπικές πρωτοβουλίες με τον ίδιο στόχο. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου «Μιχ. Παπαμαύρος» πρότεινε την αξιοποίηση του σπιτιού του μεγάλου Βολισσιανού παιδαγωγού Μιχ. Παπαμαύρου  και τη μετατροπή του σε μουσειακό – πολιτιστικό χώρο. Έτσι και ο συμπατριώτης μας θα αναδειχθεί και η τοπική οικονομία θα ενισχυθεί.
ΔΙΑΜΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Για την περιοχή θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής (για πολλούς λόγους) η διαμονή των εκπαιδευτικών στη Βολισσό. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα κάνουν τους εκπαιδευτικούς να προτιμούν ως τόπο διαμονής τους την περιοχή, αντί να μετακινούνται στην πόλη της Χίου.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Για να έχουν νόημα όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λειτουργία των 3 σχολείων στην περιοχή. Αν κάποια στιγμή οι αποκομμένοι από την πραγματικότητα γραφειοκράτες των Αθηνών αποφασίσουν την κατάργηση έστω και ενός σχολείου υπογράφουν ταυτόχρονα τη θανατική καταδίκη της περιοχής με αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης να φαντάζει παράδεισος μπροστά σ αυτό που θα συμβεί.
    Έχουμε συνειδητοποιήσει άραγε τις εγκληματικές συνέπειες από μια τέτοια απόφαση; Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και πως;
    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ταυτόχρονα  ότι και η χιώτικη κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η γωνιά της Χίου είναι απαραίτητο να παραμείνει ζωντανό κομμάτι και να μην ακρωτηριαστεί. Όσο απαράδεκτη είναι η άποψη ότι η περιοχή μας είναι βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλο τόσο απαράδεκτο είναι να θεωρείται βάρος και για το δημοτικό προϋπολογισμό.
    Ας ελπίσουμε ότι κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν θα προσδεθεί στο άρμα της λογικής «Χίος είναι μόνο η Χώρα».
    Τα σχολεία μας περιμένουν τη στήριξη σας.
                                                                                      Με εκτίμηση

          
 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                            Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ                              Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ  
ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                        ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ                         ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ 
             
               
Σ. ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ                         Μ. ΣΤ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ                    Ε. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ