Τρίτη 16 Απριλίου 2013

"ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ- ΖΗΤΟΥΝ 217 ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε




ΒΡΥΞΕΛΕΣ (10 Απριλίου 2013) - Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο τελικό και πιο αποφασιστικό στάδιο, 217 οργανώσεις και φορείς καλούν τους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας να συνειδητοποιήσουν το προφανές και να υποστηρίξουν τον τερματισμό της υπεραλίευσης και την άμεση αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων.
 «217 οργανώσεις και φορείς υπενθυμίζουν στους υπουργούς ότι ο τερματισμός της υπεραλίευσης  είναι νόμιμη υποχρέωση της Ε.Ε. και αυτό έχει οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία» είπε η Αναστασία Μήλιου, από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», συντονίστρια του Δικτύου Ocean 2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο. «Καλούμε τους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας να ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ ώστε να συμφωνήσουν σε μια πολιτική που θα επιτρέψει στα ιχθυαποθέματα να ανακάμψουν σε βιώσιμο επίπεδο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» συμπλήρωσε η Αναστασία Μήλιου.
Στις 6 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον τερματισμό της υπεραλίευσης μέχρι το 2015 και τη σταδιακή αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020. Όμως, οι 27 Υπουργοί Αλιείας στο Συμβούλιο των Υπουργών απέρριψαν αυτόν τον στόχο. Συμφώνησαν μόνο στον τερματισμό της υπεραλίευσης μέχρι το 2020 αλλά δεν έθεσαν στόχο για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων.
Μέσα από τις διαπραγματεύσεις για την μορφή που θα πάρει η αναθεωρημένη αλιευτική πολιτική, το Συμβούλιο των Υπουργών Αλιείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν την ευκαιρία να τερματίσουν 30 χρόνια κακοδιαχείρισης της αλιείας από την Ε.Ε.: 
  1. Αυτή τη στιγμή το 47% των εκτιμηθέντων ιχθυαποθεμάτων του Ατλαντικού και περίπου το 80 % της Μεσογείου υπεραλιεύονται καθώς και πέντε από τα εφτά κύρια είδη ιχθυαποθεμάτων της Βαλτικής.
  2. Εάν για το 2013 η ευρωπαϊκή αγορά θαλασσινών στηριζόταν μόνο στα αλιεύματα από τις ευρωπαϊκές θάλασσες (και όχι σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ή εισαγωγής), τα θαλασσινά εκτιμάται ότι θα εξαντλούνταν από την αγορά μέχρι τις 6 Ιουλίου.
  3. Η υπεραλίευση των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων οδηγεί στην απώλεια εκφορτώσεων εκτιμώμενης αξίας  πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να στηρίξουν περισσότερες από 100.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
«Καλούμε τους Υπουργούς Αλιείας της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι η Κοινή Αλιευτική Πολιτική θα γίνει ένα εργαλείο για τη αλιευτική διαχείριση, διατηρώντας έναν σταθερό αριθμό ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές και παρέχοντας ένα βιώσιμο και κερδοφόρο μέλλον για όλες τις κοινωνίες της Ε.Ε. που εξαρτώνται από την αλιεία.» δήλωσε η Αναστασία Μήλιου.
Οι φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο που συνυπέγραψαν την επιστολή προς τους Ευρωπαίους Υπουργούς είναι:
  • Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος"
  • Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET)
  • CleanUp Greece
  • Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου
  • Nireas Marine Reasearch
  • Αλιευτικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών «Ο Γλάρος»
  • BirdLife Cyprus
  • Επιστημονικός Όμιλος Νέων Νομικών
  • Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
  • Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών-Αιγαίου
  • ΑΡΧΕΛΩΝ


ΠΗΓΗ archipelagos.gr