Ο ορυκτός πλούτος της Β. Ελλάδας αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών φιλοσοφιών ως προς την αξιοποίηση του. Σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξε συζήτηση-ενημέρωση για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στο Κιλκίς. Ως γνωστό έχει γίνει διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πεδίου στην περιοχή Γερακαριού – Βάθης, που προκαλεί αντιδράσεις. Οι κάτοικοι ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού, μέσω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και τη ματαίωση της έναρξης των εργασιών.
Στη συνεδρίαση, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις από πλευράς επιστημόνων. Επιφυλάξεις, λόγω επικινδυνότητας από την παρουσία ουρανίου στο υπέδαφος του Κιλκίς και έλλειψης υδάτινων πόρων εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σαράντης Δημητριάδης.
Αντιθέτως, στον αντίποδα, την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής υπογράμμισε ο καθηγητής Ορυκτολογίας του Α.Π.Θ., Ανανίας Τσιραμπίδης. Όπως είπε, σύμφωνα με έρευνες, στο υπέδαφος του Κιλκίς υπάρχει χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, χρυσός και άργυρος αξίας 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Κιλκίς τάχθηκαν ο κ. Γκουντενούδης, η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου και περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων ζήτησαν εκπρόσωποι τοπικών διαμερισμάτων και του ΤΕΕ Κιλκίς.
«Όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κ. Γκουντενούδη είναι αυστηρά προσωπικές και δεν δεσμεύουν την Περιφέρεια που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν και εφόσον έρθει το θέμα στην Περιφέρεια» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
aftodioikisi.hr