Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

TO "ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ" ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ



Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε σκληρές διαπραγματεύσεις με κλιμάκια της Τρόικας βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε ένα θέατρο του παραλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των τροϊκανών, ακολουθούν συγκεκριμένη τακτική τόσο στις διαζώσης επαφές με τους αρμόδιους αξιωματούχους του ΥΝΑ όσο και στην αλληλογραφία μέσω e-mail.

Το σύστημα είναι απλό. Κάνουν πως έχουν άγνοια για τα πάντα! Ρωτάνε για κάθε άρθρο του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το υπουργείο με «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» και αφορά όλα τα θέματα της ναυτιλίας, ποντοπόρου και ακτοπλοίας, το ίδιο το υπουργείο, και τα λιμάνια.

Όταν παίρνουν την απάντηση παίζουν την κολοκυθιά το παλιό παιδικό παιχνίδι. Και γιατί να μειωθούν οι συνθέσεις πληρώματος τόσο και όχι ακόμη περισσότερο. Γιατί η δρομολόγηση ταχυπλόων να ισχύει για τόσος μήνες και όχι ακόμη λιγότερους. Σε γενικές γραμμές οι απορίες τους, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες , οδηγούν με κάποια… αφέλεια σε σκέψεις για πιο σκληρά μέτρα.

Στα εργασιακά θέματα πιέζουν για να ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις για όλους τους ναυτικούς και όχι μόνο για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας. Στην ακτοπλοία θέλουν οι μειωμένες συνθέσεις να ισχύσουν όχι μόνο στην Αδριατική αλλά και στις εσωτερικές γραμμές κάτι που δεν θέλει το ΥΝΑ.

Η θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι δύσκολη αφού προσπαθεί να παίξει …επιθετική άμυνα. Εκείνο που προσπαθούν να πουν τα στελέχη του στα κλιμάκια της Τρόικας είναι ότι «χάνουν το δάσος και βλέπουν το δένδρο».

Η λογική είναι ότι τα προβλήματα της ακτοπλοίας για παράδειγμα που απασχολούν έντονα οφείλονται σε τρεις αιτίες. Την ύφεση λόγω της κρίσης, στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και στα ακριβά καύσιμα. Η λογική του υπουργείου είναι «πρώτα δώστε λύση σε αυτά τα θέματα που είναι το 80% του προβλήματος και μετά να ασχοληθούμε με το υπόλοιπο 20%».

Οι φόβοι που υπάρχουν είναι μήπως το θέμα αναλάβει ο Τόμσεν και το…ξεπετάξει γρήγορα –γρήγορα μέσω του πρωθυπουργού αφού υπάρχουν άλλα θέματα που καίνε περισσότερο την Τρόικα.




newmoney.gr