Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ : "ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ"



Τη «μέση λύση» ανάμεσα στις αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο και την κατηγορηματική άρνηση «γενικά των απολύσεων», επιχείρησε να διατυπώσει  κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Πέρα από το μικρό ή το μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.
Μιλώντας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, παρουσία και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, πρόσθεσε ότι πίσω από τη γενική και κατηγορηματική άρνηση για απολύσεις   «καλύπτονται εκείνοι οι ελάχιστοι δημόσιοι υπάλληλοι που παραβιάζουν ή αγνοούν το νόμο και τα δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα, αδιαφορούν για το καθήκον τους, συχνά ελέω της κομματικής ή κομματικοποιημένης συνδικαλιστικής προστασίας».
Καλλίτερα καθυστέρηση παρά αποτυχία
Παράλληλα ο υπουργός χαρακτήρισε «ιδεολογικά φορτισμένη και θεσμικά στείρα τη συζήτηση για τις απολύσεις», τονίζοντας ότι «σε αυτό το ιδεολογικό και στείρο, θεσμικά, δίλημμα συνθλίβεται κάθε συζήτηση για την ουσία και την πορεία της μεταρρύθμισης».
Ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ότι «το πρόβλημα του Δημοσίου είναι κατεξοχήν ποιοτικό και όχι ποσοτικό», προσθέτοντας ότι «αν η μετακίνηση θεωρηθεί τιμωρία και συνδεθεί με στιγματισμό του υπαλλήλου, η κινητικότητα θα αποτύχει μακροπρόθεσμα και τελικά θα το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος και η ελληνική διοίκηση».
»Η αγχωτική και τρομοκρατική επιδίωξη πάση θυσία και άνευ ετέρου στόχων ποσοτικών, υπονομεύει και ακυρώνει τελικά τους ποιοτικούς στόχους της κινητικότητας. Καλλίτερα να κατηγορηθούμε για καθυστέρηση παρά για αποτυχία ή αδιαφορία», τόνισε με έμφαση.
Κάτω από 600.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2015
Επιπλέον, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου του μέχρι το 2015 θα υπάρξει δραματική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος θα φτάσει κάτω από 600.000. «Με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το 2012 έφθασε τις 32.000 (από 20.000 που ήταν ο αρχικός υπολογισμός) και η μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα προσεγγίσει τις 180.000 χιλιάδες. Άρα το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αρκετά κάτω από τις 600.000. Μείωση που ξεπερνά το 25% σε πέντε χρόνια και είναι τρομακτική, διότι δημιουργεί κενά τα οποία δεν μπορεί να καλυφθούν ούτε με αθρόες προσλήψεις ούτε με ανορθολογικές και μαζικές μετακινήσεις. Μείωση τρομακτική για τις δραματικές ελλείψεις, την παράλυση που μπορεί να προκαλέσει στις δημόσιες υπηρεσίες και στον κρατικό μηχανισμό, κυρίως νοσοκομεία και υπηρεσίες κοινωνικές», είπε χαρακτηριστικά.

Εύκολη και εύπεπτη η «αριθμητική» συνταγή της τρόικας
Ο κ. Μανιτάκης άσκησε κριτική και στην τρόικα, τονίζοντας ότι «η συνταγή της αποτυπώθηκε αριθμητικά, ποσοτικά. Η οδηγία ήταν: μειώστε δραστικά τις δομές, καταργήστε οργανισμούς, κάντε συγχωνεύσεις».
Πρόσθεσε δε ότι ήταν «εύκολη και εύπεπτη συνταγή, επειδή διατύπωνε το προφανές. Σχηματική, όμως, απλοϊκή και όχι απλή, στην ουσία της, αποδείχθηκε τελικά ανεδαφική στην άμεση εφαρμογή της». Με λίγα λόγια, τόνισε, ήταν μία μέθοδος που έπρεπε να ακολουθήσει τη «νομοθετική κοπτοραπτική», χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι «η απουσία ποιοτικών κριτηρίων απλώς ακύρωνε τη μεταρρύθμιση».
Ωστόσο, συνέχισε, «στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τεχνική βοήθεια της Task Force και την τεχνογνωσία των Γάλλων εταίρων μας, προσπαθούμε σήμερα να πραγματώσουμε τον στρατηγικό και ζωτικό στόχο της ριζικής αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών μας με εντελώς διαφορετική μέθοδο».
 aftodioikisi.gr