Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ





Σειρά συνάντησεων με βασικό αντικείμενο την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας είχε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού στο Νέο Ικόνιο.

Ο υπουργός είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΟΛΠ ΟΛΠ-0,17% Γιώργο Ανωμερίτη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη παρουσία εκπροσώπου του πρωθυπουργού, ενώ το πρωί είχε ανάλογη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο να παρουσιάσει τη στρατηγική αξιοποίησης των λιμανιών έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ζήτησε και πήρε παράταση και τελικά υπέβαλε τη σχετική μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και την τρόικα στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη, μέχρι τέλος Ιουλίου, το Ταμείο θα παρουσιάσει την τελική του πρόταση, αν δηλαδή προκρίνει πώληση μετοχών η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των λιμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές που είχε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στην επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με το θέμα της διερεύνησης για τυχόν κρατική ενίσχυση στην COSCO, διαφαίνεται ότι το θέμα κλείνει, μετά τις πειστικές εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς.

Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι το θέμα της φιλικής διευθέτησης που επιχειρείται από την COSCO. Συγκεκριμένα, η κινεζική πλευρά ζητεί την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει η COSCO στον ΟΛΠ με αντάλλαγμα την κατασκευή με δικές της δαπάνες του προβλήτα 4.

Ο προβλήτας 3 που εγκαινιάζεται το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου του ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού, χωρίζεται στο ανατολικό κομμάτι, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται και προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης ως μία από τις υποχρεώσεις της ΣΕΠ ΑΕ και στο δυτικό που δεν προβλεπόταν στη σύμβαση και για να κατασκευαστεί πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της COSCO ερωτά αν αληθεύει ότι η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το 2012 ζημιές 2 δισ. δολαρίων και για το 2011 ζημιές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Εκφράζει επίσης την απορία γιατί γινονται εγκαίνια «σε έναν ημιτελή προβλήτα που δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2015».

Η ΟΜΥΛΕ μαζί με την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και τον Σύνδεσμο Αρχιεργατών - Εποπτών ΟΛΠ προχώρησαν εν όψει των γενικών συνελεύσεων των ΟΛΠ και ΟΛΘ, ΟΛΘ-0,44% σε στάσεις εργασίας από τις 12:00 ως τις 19:00, με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.




naftemporiki.gr