Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ME ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΕΤΕΘΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου είκοσι επτά βουλευτές από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη Ν.Δ. και τη Δημ.Αρ., συνυπέγραψαν και κατέθεσαν κοινή Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ακόμη και σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μικρών, παραδοσιακών καφενείων και επιχειρήσεων εστίασης είναι δυσβάσταχτα.
Στην Ερώτηση, μεταξύ άλλων, προτείνεται η αλλαγή στον τρόπο κατάρτισης των αμοιβολογίων και άμεση μείωση των ποσών που καλούνται  να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στα όποια ακούγεται μουσική ή υπάρχει τηλεόραση.
Για παράδειγμα, ένα μικρό καφενείο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό, με πενήντα κατοίκους, το οποίο έχει τηλεόραση υπόκειται στον έλεγχο περισσοτέρων του ενός ελεγκτικού φορέα, χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση, ούτε πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη.
Τέλος, με την κοινή Ερώτηση  προτείνεται ο εξορθολογισμός του πλαισίου που αφορά στις ποινές και οδηγεί σε παράλογη ποινική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.