Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

OMIΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ



«Σεβασμιότατε, κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, εκλεκτά μέλη της ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας, αγαπητά στελέχη του Λιμενικού Σώματος, πολιτικά στελέχη του Υπουργείου,

Αγαπητέ συνάδελφε, φίλε και γνώστη της ναυτιλίας, αναλαμβάνεις από σήμερα νέος Υπουργός Ναυτιλίας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις και την πείρα σου θα συνεχίσεις την ίδια ρότα που χαράξαμε εδώ πριν από ένα χρόνο. Γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς ότι δεν μου αρέσουν οι αποχαιρετισμοί, ούτε οι τυπικοί απολογισμοί έργου. 

Θέλω να εκφράσω πάνω απ’ όλα την ευγνωμοσύνη μου στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γιατί μου έδωσε μια μοναδική δυνατότητα και ευκαιρία μαζί, ως Έλληνας και ως νησιώτης να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει.

Θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, αλλά και την ευγνωμοσύνη μου στους πιο στενούς μου συνεργάτες που ανιδιοτελώς και με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας αυτούς τους δώδεκα μήνες στάθηκαν δίπλα μου νύχτα - μέρα.

Θέλω επίσης από καρδιάς να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του υπουργείου, αλλά κυρίως τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που νύχτα μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουν το θαλάσσιο χώρο μας  και να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας, αλλά και εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας, μία κοινωνία που τόσο πολύ υποφέρει.

Αυτούς τους δώδεκα μήνες, από την επανίδρυση του υπουργείου, μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, προσπαθήσαμε να χαράξουμε με στρατηγική σκέψη πάνω απ’ όλα μια νέα πορεία για τους κρίσιμους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου. Για τη ναυτιλία, για τα λιμάνια, για τα νησιά μας, αλλά και να δούμε μπροστά, να δούμε πώς αυτό το υπουργείο θα μπορούσε να παίξει ένα πιο παραγωγικό ρόλο, να λειτουργήσει ως καταλύτης και να πυροδοτήσει, όπου μπορεί ανάπτυξη. Για τη ναυτιλία, δουλέψαμε στο τρίπτυχο ναυτικός, πλοίο  και επιχειρηματικότητα, Ναυτική εκπαίδευση - Ναυτική εργασία και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που αποτυπώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Ν.4150/2013, που έγινε μια βάση για να μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η ναυτιλία, φίλες και φίλοι είναι η ασπίδα του έθνους μας. Για τα λιμάνια μας, χαράξαμε στρατηγικό σχεδιασμό, μία πενταετή εθνική λιμενική στρατηγική και βάλαμε τις βάσεις για να πετύχουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Αγαπητέ Μίλτο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και στο ρυθμιστικό και στο κανονιστικό περιβάλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις και καλύτερα από μένα. Για τα νησιά, και μιλάω ως νησιώτης, βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέμε νησιωτική πολιτική, με τη θέσπιση της ρήτρας νησιωτικότητας, δηλαδή της υποχρέωσης, όταν σχεδιάζονται οριζόντιες  και κλαδικές πολιτικές, να μετράμε τις επιπτώσεις που έχουν στα νησιά. Με τη θέσπιση του Συμβουλίου  Νησιωτικής Πολιτικής, ένα όργανο καινούριο που μπορεί νομίζω να προσφέρει πολύτιμο έργο στην ξεχασμένη νησιωτική Ελλάδα.
Η ακτοπλοΐα, αυτή η γέφυρα ζωής με τα νησιά, ένας δύσκολος τομέας, ένας τομέας που σίγουρα θα σε απασχολήσει πολύ αγαπητέ Μιλτιάδη, με θάρρος, πολιτικό θάρρος πάνω από όλα, πήραμε γενναίες  αποφάσεις. Νομίζω ότι οι περισσότεροι εξ ημών,  ακόμα και οι ίδιοι οι ναυτικοί μας, αναγνωρίζουν ότι πολλά πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Θέλω να πω πολλά, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, και δε μου αρέσουν, όπως είπα και στην αρχή, αυτοί οι απολογισμοί.

Θέλω να κλείσω με μία νότα αισιοδοξίας. Να είμαστε κάτω από αυτή την κοινή στέγη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όλοι ενωμένοι και η ναυτεργασία και η πλοιοκτησία, γιατί έχουμε αποδείξει ότι σαν Έλληνες στις δύσκολες στιγμές και όταν είμαστε ενωμένοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Θέλω επίσης να ζητήσω τη στήριξη όλων, υπηρεσιακών παραγόντων, στελεχών του Λιμενικού Σώματος, Γενικών Γραμματέων, που είμαι απόλυτα σίγουρος, προς το νέο Υπουργό. Να είστε κοντά του, πλάι του, να τον βοηθήσετε όσο μπορείτε, γιατί ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει σα χώρα πια να τρέξουμε πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν, πριν από ένα χρόνο αυτό το υπουργείο δεν υπήρχε, είχε γίνει χίλια κομμάτια, ακόμα βρίσκουμε διάσπαρτα από εδώ και από εκεί κομμάτια του παλιού του κραταιού Υπουργείου Ναυτιλίας. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα στελέχη, έχουμε τη θέληση, την όρεξη, τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε.
Σου εύχομαι Μίλτο, μέσα από την καρδιά μου κάθε επιτυχία».