Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ "ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΝΙΤΑΚΗ"


Παράταση στο φλέγον θέμα της κινητικότητας- διαθεσιμότητας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει από την τρόικα, δια μέσω του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση. Το μέτωπο της κινητικότητας που θα οδηγήσει στην έξοδο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη  χρηματοδότηση της χώρας.
Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, απελευθέρωσε τους τόνους της κριτικής για τον απερχόμενο υπουργό Α. Μανιτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, του επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο  σχετικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, όπως εκτιμά και  η νέα ηγεσία του υπουργείου, το πρόβλημα υπήρχε και στο σχέδιο Μανιτάκη, το οποίο χαρακτηρίζεται «θεωρητικό κατασκεύασμα, δύσκολο και χρονοβόρο να εφαρμοστεί στην πράξη.»  Αποτέλεσμα, η εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο σχέδιο, πιο ευέλικτο, εφαρμόσιμο στην πράξη, ώστε να μην κινδυνεύσει η δόση των 8,1 δισ. του Αυγούστου.
Με επιχειρήματα τις θέσεις Μητσοτάκη και τις απολύσεις στην ΕΡΤ
Με δεδομένο δε ότι οι τροϊκανοί οι οποίοι επανέρχονται τις επόμενες ημέρες έχουν ζητήσει να είναι έτοιμο το πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας μέχρι 8 Ιουλίου, η κυβέρνηση θα ζητήσει  παράταση -και ευελπιστεί ότι θα την πάρει- πιθανότατα μέχρι τον Αύγουστο.
Στην ουσία θα ζητήσει το χρόνο για το «ξήλωμα» και την αντικατάσταση του σχεδίου Μανιτάκη, πιθανότατα με «άλλοθι» το νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Στεφάνου, που, όπως προανήηγειλε ο κ. Μητσοτάκης,  θα παραμείνει.  Όπως λέγεται χαρακτηριστικά οι τροϊκανοί είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για τέχνασμα αποφυγής ευθυνών, αφού είναι γνώστες των θέσεων του νέου υπουργού, που σε αντίθεση με τον προηγούμενο, έχει ως ιδεολογική του σημαία, τη μείωση του κράτους.
Παράλλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υπερκαλύψει το στόχο για τις 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, με τις 2.656 που έκανε στην ΕΡΤ.


aftodioikisi.gr