Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί της Χίου, τον περασμένο Αύγουστο. Και αυτό, γιατί, από την πρώτη στιγμή, επιδείξατε το απαιτούμενο ενδιαφέρον  για την αντιμετώπιση των συνεπειών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.
Στη δέσμη των προτάσεων μου για την «επόμενη μέρα», είχα, μεταξύ άλλων, προτείνει τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς στο ζωικό κεφάλαιο, δηλαδή τη στήριξη για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε τα ζώα που βόσκουν  να έχουν τροφή από χλωρή βλάστηση και υγιεινές συνθήκες διαμονής.
Το κτηνοτροφικό πάρκο αποτελεί  μια περιοχή κτηνοτροφικής ζώνης, για την οποία έχει γίνει χωροταξική μελέτη οργάνωσής της. Η χωροταξική αυτή μελέτη προβλέπει τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής και την οριοθέτηση ορισμένου αριθμού κτηνοτροφικών εκτάσεων. Έτσι, επιτυγχάνεται η προστασία των καμένων εκτάσεων από τη βόσκηση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη φυσική αναγέννηση της βλάστησης στις καμένες περιοχές.
Τα οφέλη της δημιουργίας Κτηνοτροφικών Πάρκων περιλαμβάνουν την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την καλύτερη υγεία και ελεγχόμενη διατροφή των ζώων, την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ζώων και εργαζόμενων, την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων, την αισθητική αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου.
Θεωρώντας ότι οι συνθήκες για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στη Χίο είναι κατάλληλες, αφού υπάρχει περιοχή που να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, παρακαλώ, να εξετάσετε το ενδεχόμενο δημιουργίας του.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία και διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

Βουλευτής Νομού Χίου