Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΕΝΤΑΞΗ 7 ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΣΔΙΤ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   


Να αποτελέσει ο Δήμος Χίου πρωτοπόρος στα προγράμματα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, φιλοδοξεί η Δημοτική Αρχή Λαμπρινούδη μετά την πρώτη σύσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη όπου εξετάστηκε το θέμα των συνεργασιών και της χρηματοδότησης κατά 50% από το νέο ΕΣΠΑ 7 σημαντικών έργων για το νομό.
Στη σύσκεψη με τον κ. Μηταράκη, υπό το Δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστα Γανιάρης, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Χίου καθώς και οι πρόεδροι της ΔΕΥΑΧ και του ΦΟΔΣΑ, και εξετάστηκε το θέμα των ΣΔΙΤ και των έργων που μπορούν να φθάσουν σε προϋπολογισμό τα 29 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα έργα αφορούν κρίσιμους τομείς της ύδρευσης, άρδευσης και στερεών αποβλήτων, όπου ο ιδιώτης φορέας που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπράξει με το δημόσιο για την κατασκευή των έργων, θα μπορεί να τα εκμεταλλεύεται με ένα ανταποδοτικό τέλος το οποίο και θα διαπραγματευτεί ο Δήμος Χίου πριν την υπογραφή της σύμβασης.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης τόνισε ότι ο Δήμος έχει την πολιτική στήριξη για αυτά τα σημαντικά έργα που αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση από πλευράς Δήμου Χίου για ένταξη στη μεθοδολογία συμπράξεων ΣΔΙΤ, σημειώνοντας ότι η χθεσινή σύσκεψη σηματοδοτεί και τη διαβούλευση για αυτό το θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του νερού σε ιδιώτες ότι βασικός σκοπός είναι να μη λείψει από κανέναν αυτό το αγαθό.
«Πρόθεσή μας δεν είναι να χαρατσώσουμε τον κόσμο», σημείωσε ο Δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που προσδιόρισε χρονικά στους 3 περίπου μήνες τη σύνταξη της σχετικής μελέτης που θα υποβληθεί στο υπουργείο κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Τα 7 έργα που επεξεργάζεται ο Δήμος Χίου για ένταξη στα ΣΔΙΤ και χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι:
Το δίκτυο ύδρευσης στο φράγμα Κατράρη
Το δίκτυο αποχέτευσης στον Κάμπο Χίου
Η ολοκλήρωση φράγματος Σαραπιού
Η υδροδότηση των Οινουσσών από πηγές Βόρειας Χίου (Δελφινίου- Ναγού)
Το έργο αφαλάτωση στη γεώτρηση Στεναχώνης
Και δύο έργα που αφορούν τα στερεά απόβλητα με έργο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης.







era-aegean.gr