Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΘΛΙΑ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ


Με σκληρή ανακοίνωση η Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) καταγγέλλει με την σειρά της την "αθλια, αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική", όπως την χαρακτηρίζει, ενέργεια του ΥΝΑ Μιλτιάδη Βαρβτσιώτη να περάσει μέσω υπουργικής απόφασης της κατάργηση των ΣΣΕ.

Παράλληλα, η ΠΕΝΕΝ όπως και άλλα ναυτεργατικά σωματεία καλεί την ΠΝΟ να πάρει απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις".


Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ έχει ως εξής:

Άθλια, αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική είναι η ενέργεια του ΥΝΑ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να περάσει μέσω της Υπουργικής απόφασης τη διάταξη η οποία αναφέρει ότι «σε περίπτωση που δεν υφίσταται σε ισχύ Συλλογική Σύμβαση εργασίας που έχει εφαρμογή, οι όροι και οι συνθήκες ναυτολόγησης του Ναυτικού συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη και καταχωρούνται στην γραπτή σύμβαση» (Υπουργική απόφαση 3522.2/08/2013 με τίτλο «Κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας», άρθρο 6 της Υπουργικής απόφασης).

Πρόκειται για πανομοιότυπη διάταξη που περιλαμβανόταν στο άρθρο 19 του Πολυνομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ, η οποία απορρίφθηκε στην σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ από την πλειοψηφία της Βουλής.

Ως γνωστό η διάταξη εκείνη καταργούσε τις ΣΣΕ για τα πληρώματα στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, νομιμοποιούσε τις ατομικές συμβάσεις και τους τριτοκοσμικούς μισθούς των Ναυτεργατών.
Η επαναφορά της διάταξης με Υπουργική απόφαση συνιστά βάναυση προσβολή στον θεσμό του Κοινοβουλίου και δείχνει μια επικίνδυνη αντιδημοκρατική νοοτροπία η οποία στην «λογική» να υπηρετήσει πάση θυσία τα εφοπλιστικά συμφέροντα για την κατάργηση του θεσμού των ΣΣΕ προσφεύγει σε πρωτοφανείς και άθλιες μεθοδεύσεις….

Ζητούμε την παρέμβαση όλων εκείνων των κομμάτων που καταψήφισαν την επαίσχυντη διάταξη στην Βουλή και ταυτόχρονα απαιτούμε την ανάκληση της Υπουργικής απόφασης.

Τέλος καλούμε την ΠΝΟ, όπως οφείλει, να πάρει άμεσα αγωνιστικές αποφάσεις για να μην εφαρμοσθεί η εκτρωματική Υπουργική απόφαση.




pireas2day.gr