Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 19/3/2014, ο «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για Σεισμό σε επίπεδο Δήμων» που οργανώθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
     Οι εργασίες ξεκίνησαν την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, οπότε και τέθηκαν οι Προπαρασκευαστικές Ενέργειες Σχεδιασμού επιχειρησιακής άσκησης σεισμού. Σήμερα, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Εργασίας, κατά την οποία το λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας, η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης ανάγκης – πρόληψης στον ΟΑΣΠ γεωλόγος κα. Χρύσα Γκουντρομίχου, καθώς και η κα Μαρία Μανουσάκη, γεωλόγος του ΟΑΣΠ.
     Στη διημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού Αθηνά Θλιβίτου, η οποία και σήκωσε το βάρος της διοργάνωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
     Στη Σχεδιασμό συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β. Αιγαίου, Υπηρεσίες του Δήμου Χίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διοικητές και εκπρόσωποι του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, της 96 ΑΔΤΕ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, του Λιμεναρχείου, του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΥΑΝΧ, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΔΕΗ – ΑΣΠ, της ΔΕΔΔΗΕ Περιφέρειας Χίου, του ΟΤΕ, των Κ.Κ. Χίου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και εκπρόσωποι από Εθελοντικές Ομάδες του νησιού μας.
     Η διοργάνωση της Άσκησης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στη Χίο στις 3-4 Απριλίου 2014, είναι υψίστης σημασίας για την οργάνωση ενός πλήρους σχεδίου αντισεισμικής προστασίας και τη θωράκιση του νησιού μας στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού. Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους διοργανωτές της Άσκησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οργάνωση και άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

     Μετά το τέλος της Συνάντησης, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον κ. Λέκκα, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την τοποθέτηση του σεισμολογικού σταθμού στη Χίο, θα υπάρξει πρόταση του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εκπονηθεί - σε συνεργασία με το Δήμο Χίου - Σεισμοτεκτονική Έρευνα, η οποία και θα χρηματοδοτηθεί από το Δήμο.