Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Κοινή οργάνωση αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας



Το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου ενημερώνει τους ιχθυοπώλες, επαγγελματίες αλιείς, καταστηματάρχες μαζικής εστίασης και καταναλωτές ότι:        
1.Τέθηκε σε εφαρμογή ο Καν(ΕΕ) 1379/2013, που αφορά στην κοινή οργάνωση αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και προβλέπει ότι από 13/12/2014 θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση των καταναλωτών, σχετικά με την προέλευση και επεξεργασία των αλιευτικών προϊόντων, στα σημεία διάθεσης αυτών και σε μονάδες μαζικής εστίασης.
2. Ο Κανονισμός αφορά σε συγκεκριμένα είδη αλιευμάτων που προέρχονται από: α) την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (σαρδέλα, γαύρος, γόπα, μαρίδα, μπακαλιάρος, προσφυγάκι, νταούκι, σύκος, σαφρίδι, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, σκουμπρί, κεντρόνι, καπόνι, κέφαλος, σαλάχι, μουγγρί, γλώσσα, ζαγκέτα, χωματίδα, πεσκαντρίτσα, σκαθάρι, σπαθόψαρο, τόνος (ερυθρός και μακρύπτερος), καραβίδα, καβούρι, σουπιά και το όστρακο βούκινο) και β) άλλες ευρωπαϊκές θάλασσες (τόνος μεγαλόφθαλμος, πλάτακας, ρέγγα, γάδος, μπακαλιάρος Ατλαντικού, καλλαρίας, μπακαλιάρος μαύρος και κίτρινος, σκορπιός του βορρά, μουρούνα, καστανόψαρο, λιμάντα, γκρίζα γαρίδα, γαρίδα Αρκτικής και το μεγάλο χτένι).
3.  Στα σημεία διάθεσης πρέπει να υπάρχει ετικέτα (ή πινακίδα ή αφίσα) στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα τα εξής στοιχεία:
α) Εμπορική και επιστημονική ονομασία των ειδών
 β) μέθοδος παραγωγής (αλιευμένο ή αλιευμένο σε γλυκά νερά ή προϊόν εκτροφής)
 γ) περιοχή αλίευσης στη θάλασσα (πχ. αλιευτική ζώνη 37 FAO για Μεσόγειο και Μαύρη θάλασσα) ή περιοχή αλίευσης σε γλυκά νερά (ύδατα προέλευσης των αλιευμάτων) ή εάν είναι προϊόν καλλιέργειας αναγράφεται η περιοχή όπου αναπτύχθηκε κατά το ήμισυ του βάρους του (σε περίπτωση οστράκων αναφέρεται η περιοχή που έχουν εκτραφεί για 6 μήνες τουλάχιστον).
δ) Κατηγορία αλιευτικού εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε για την αλίευση (τράτα, απλάδια και παρεμφερή δίχτυα, κυκλωτικά δίχτυα, γρίποι, αγκίστρια και πετονιές, δράγες, κιούρτοι-παγίδες)
ε) Εάν το προϊόν έχει αποψυχθεί
στ) Ημερομηνία διάρκειας διατήρησης του προϊόντος

Οι παραπάνω υποχρεωτικές πληροφορίες δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όταν τα αλιεύματα διατίθενται απευθείας από τα αλιευτικά σκάφη σε καταναλωτές, σε μικρές ποσότητες, εφόσον η αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει τα 50€ ανά ημέρα και καταναλωτή.
Εάν πωλούνται μείγματα διαφορετικών παρτίδων, αναφέρεται υποχρεωτικά η περιοχή αλίευσης των περισσότερων σε ποσότητα αλιευμάτων και ότι τα προϊόντα προέρχονται από διαφορετικές περιοχές αλίευσης ή υδατοκαλλιέργειας.
Υπάρχουν και προαιρετικές πληροφορίες που μπορούν να συνοδεύουν τα προϊόντα, όπως ημερομηνία αλίευσης ή εκφόρτωσης, στοιχεία του κράτους που ανήκει το σκάφος, περιβαλλοντικές ή διατροφικές πληροφορίες κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αλιείας Λέσβου (τηλ. 22510-46667) ή με το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου (τηλ. 22543-51251).