Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση και να απομακρυνθούν τα πλαστικά και οι αυθαίρετες κατασκευές στην προκυμαία.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουμε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ορίζει ότι οι μαγαζάτορες στο ανατολικό μέρος της παραλίας υποχρεούνται να αφαιρέσουν τις επόμενες 3 εργάσιμες μέρες τα πλαστικά, τις καρέκλες, τις πέργκολες, τις σόμπες και να αποδώσουν ολόκληρο το χώρο του πεζοδρομίου που έχουν καταλάβει σε κοινή χρήση στους πολίτες. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που πλέον αποτελεί νομολογία και δίνει την δυνατότητα εφαρμογής της απόφασης στο υπόλοιπο κομμάτι της προκυμαίας αλλά και σε αντίστοιχες παράνομες καταστάσεις στη Λέσβο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η απόφαση ορίζει ρητά τα κοινόχρηστα πράγματα ως περιορισμένης συναλλαγής και ότι η παρεχόμενη από το νόμο κοινή χρήση δεν υποδηλώνει κυριότητα, ούτε συννομή, γιατί ο δημόσιος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων δεν συμβιβάζεται με τη σύσταση επ' αυτών αποκλειστικών δικαιωμάτων υπέρ τρίτων. Αναφέρει επίσης ότι η παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου γίνεται υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι δεν θα παρακωλύεται η άνετη ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία πεζών και θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού κατά μήκος του πεζοδρομίου αλλά και η προσέγγιση του προς τη θάλασσα και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν όλες τις προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις. Επίσης αναφέρεται ρητώς ότι η παράβαση των διατάξεων του νόμου συνεπάγονται αυτοδίκαια έκπτωση του παραχωρησιούχου.

Το Λιμενικό Ταμείο υποχρεούται να φροντίσει για την εφαρμογή της απόφασης που αναφέρεται ρητώς σε απελευθέρωση 385 τετραγωνικών μέτρων που προσδιορίζει τοπογραφικά με πολύ σαφή τρόπο ενώ υποχρεώνει τους εναγομένους να αφαιρέσουν τα τραπεζοκαθίσματα, τους πλαστικούς ανεμοθώρακες, τις σόμπες, τις τηλεοράσεις, τους πάγκους-μπαρ, κ.α. Οποιαδήποτε άλλη πράξη βαδίζει ενάντια στο νόμο και υποστηρίζει ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της περιουσίας του δημοσίου και των δικαιωμάτων των πολιτών.