Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δ. Θεσσαλονίκης: Πειθαρχικό έλεγχο ζητάει ο Γ. Ε. Δημόσιας Διοίκησης για τους εμπλεκόμενους σε 560 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων


Πειθαρχικό έλεγχο και καταλογισμό δαπάνης ζητάει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, για τους εμπλεκόμενους σε 560 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, που έγιναν προεκλογικά στονΔήμο Θεσσαλονίκης.
«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ουδεμία πρόθεση έχει να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα απήλλασε αιρετό ή υπηρεσιακό υπάλληλο από τις ευθύνες που μπορεί να έχει, σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τη νομοθεσία. Κάτι τέτοιο θα αντέκειτο σε βασικές αρχές νομιμότητας, δικαιοσύνης και ισότητας», αναφέρει σε γραπτή απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για παράνομες μονιμοποιήσεις 560 υπαλλήλων στον δήμο Θεσσαλονίκης και το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την «αμνήστευση» του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τη δική του απάντηση ο κ. Μητσοτάκης διαβιβάζει στη Βουλή και έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο, ο τελευταίος απέστειλε έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης για τη διερεύνηση των καταγγελομένων και, στη συνέχεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της γνωστοποίησε στον ΓΕΔΔ ότι το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προχώρησε στη σύσταση προσωρινών προσωποπαγών θέσεων εργασίας ΙΔΑΧ για 560 άτομα, παρά το ότι οι σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τη μη άσκηση ένδικων μέσων ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
«Δεδομένου ότι οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έχουν πλέον καταστεί τελεσίδικες και αμετάκλητες, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με νεότερο έγγραφό του ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων αιρετών λειτουργών καθώς και τον καταλογισμό της προκαλούμενης δαπάνης στα υπαίτια πρόσωπα» αναφέρεται στο έγγραφο.
Η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που είχε καταθέσει την ερώτηση, σχολιάζοντας τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η δημοτική αρχή Μπουτάρη με σκόπιμες παραλείψεις μεθόδευσε, λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές στον δήμο Θεσσαλονίκης, την μονιμοποίηση 560 συμβασιούχων». Η κ. Χρυσοβελώνη δήλωσε, εξάλλου, πως ο υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει τώρα να ενημερώσει τη Βουλή για το αν ξεκίνησε ο έλεγχος της δημοτικής αρχής Μπουτάρη σε σχέση με τις 560 παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.


aftodioikisi.gr