Γράφει ο Τάκης Χατζής
Την ιστορία με τον καλό και τον κακό μπάτσο, την γνωρίζετε όλοι. Ο ένας έδερνε και ο άλλος παρίστανε τον φίλο. Όπως φυσικά γνωρίζετε και τη φράση «καρότο και μαστίγιο».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς για την πιθανότητα τροποποίησης της δομής της τρόικας ή κατάργησής της, παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας. Πρόσθεσε όμως ότι «οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στη Ρώμη, δήλωσε πως «σε ότι αφορά στην Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα». Σύμφωνα τη «La Stampa», στόχος της Ιταλίας θα ήταν να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.
Για μεταρρυθμίσεις μίλησε και ο Μπαράκ Ομπάμα και ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Σαπέν, αν και αμφότεροι στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, περίμεναν «καλούς και κακούς μπάτσους», αλλά πλέον βλέπουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική από την Ευρωπαϊκής Ένωση- κυρίως, είναι το καρότο και το μαστίγιο. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επισημαίνουν ως θετικό γεγονός ότι αν και ουδείς δεν έχει ταχθεί καθαρά υπέρ των ελληνικών θέσεων (και ειδικά υπέρ της μείωσης του χρέους) έχει ανοίξει μια συζήτηση. Και το γεγονός αυτό, από μόνο του, είναι θετικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγο χρονικό διάστημα οι φωνές που αναγνώριζαν πως η Ελλάδα έχει κάποια δίκαια αιτήματα, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Σήμερα- λένε, οι μόνοι που εμφανίζονται κάθετοι απέναντι στην Ελλάδα, είναι οι Γερμανοί.
Συνομιλητές του Πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει και το καρότο και το μαστίγιο. Επικοινωνιακά, όπως είναι φυσικό, προβάλλεται το «καρότο». Ο Πρωθυπουργός, εκτιμά όμως ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Δεν περιμένει θαύματα, παραμένει σταθερός στις θέσεις του και πιστεύει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια χρυσή τομή που θα βασίζεται σε αυτά τα οποία προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Ή σε αυτά που έχει να προτείνει και τα οποία δεν είναι ακόμη γνωστά. Ήδη χθες, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους επενδυτών στο City, ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα, συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αν γίνει αυτό, η Ελλάδα δεν θα ζητήσει διαγραφή του χρέους!
Οι επόμενες μέρες, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα η αυριανή, οπότε ο Αλέξης Τσίπραςθα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
newpost.gr