Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Νέα πολιτική για τους υγροτόπους! Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Υγροτόπων



Μια νέα σελίδα ανοίγει για την Ελλάδα, αλλά οι αγώνες υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να συνεχιστούν για να καταφέρουμε να εφαρμοστούν ουσιαστικές πολιτικές προστασίας, δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Υγροτόπων τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου.

Τα νησιά μας παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο υγροτοπικό πλούτο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντί να αναγνωριστεί ως ευκαιρία, καταποντίστηκε σε μια αγοραία νοοτροπία ξεπουλήματος, ενώ παραμελήθηκαν και οι όποιες προσπάθειες ώστε να σταματήσουν δραστηριότητες που συντελούν στην υποβάθμισή τους (ρύπανση, υπεραντλήσεις, αποξηράνσεις, καταπατήσεις, ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη, λαθροθηρία).

Το αποτέλεσμα είναι να ενταθούν τα σημαντικότατα προβλήματα υποβάθμισης που είχαν ήδη διαπιστωθεί. Με το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό έγινε άρση των περιορισμών του ειδικού για τον τουρισμό χωροταξικού όσον αφορά την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ευαίσθητους παράκτιους υγροτόπους. Οι παράνομες πρακτικές αλιείας, η λαθροθηρία, οι εκχερσώσεις παρόχθιας βλάστησης  και οι ανεξέλεγκτες απορρίψεις απορριμμάτων αποτελούν χρονίζουσες καταστάσεις, που οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

Σημειώνουμε ότι η Λέσβος είναι ο πρώτος προορισμός bird watching στην Ευρώπη και χιλιάδες παρατηρητές πουλιών επισκέπτονται τα νησιά μας για αυτό.  Παρόλαυτα καθυστερεί για χρόνια η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Περιοχή Natura των υγροτόπων της Καλλονής, η έκδοση ΠΔ για την Χορταρολίμνη στη Λήμνο και η εκπόνηση ΕΠΜ για τις άλλες περιοχές Natura των νησιών του βορείου Αιγαίου. Οι υγρότοποι δέχονται μεγάλες πιέσεις και ανησυχούμε για την μη αντιστρεπτή πορεία της κατάστασης με ανυπολόγιστες συνέπειες στα οικοσυστήματα.

Ωστόσο, ένας νέος άνεμος ελπίδας φυσάει πλέον, με το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, να έχει δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες για ανασυγκρότηση όλων των πολιτικών περιβάλλοντος από νέα βάση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε ότι θα είμαστε ενεργοί, στηρίζοντας τον Αν. Υπουργό όποτε και όπου χρειαστεί, αλλά και συνεχίζοντας να αγωνιζόμαστε στο πλευρό πολιτών και οργανώσεων που παλεύουν για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου που είναι εν τέλει ο πλούτος της ζωής.

Περιφερειακή Οργάνωση βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων