Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Νέα πολιτική για τους υγροτόπους! Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Υγροτόπων



Μια νέα σελίδα ανοίγει για την Ελλάδα, αλλά οι αγώνες υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να συνεχιστούν για να καταφέρουμε να εφαρμοστούν ουσιαστικές πολιτικές προστασίας, δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Υγροτόπων τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου.
Η χώρα μας παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο υγροτοπικό πλούτο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντί να αναγνωριστεί ως ευκαιρία, καταποντίστηκε σε μια αγοραία νοοτροπία ξεπουλήματος, ενώ παραμελήθηκαν και οι όποιες προσπάθειες ώστε να σταματήσουν δραστηριότητες που συντελούν στην υποβάθμισή τους (ρύπανση, υπεραντλήσεις, αποξηράνσεις, καταπατήσεις, ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη, λαθροθηρία).
Το αποτέλεσμα είναι να ενταθούν τα σημαντικότατα προβλήματα υποβάθμισης που είχαν ήδη διαπιστωθεί. Στον Κορινό Πιερίας, το ΥΠΕΚΑ αφού πρώτα περιόρισε το Καταφύγιο Άγριας Ζωής προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ώστε να προχωρήσει ο παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, παραβιάζοντας την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.καθώς θα καταστραφεί σημαντική έκταση προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Στη «Σαχάρα» της Ν. Καλλικράτειας δόθηκε σε εργολάβο μια μεγάλη παράκτια περιοχή, προς τουριστική αξιοποίηση.
Αλλά και η λίμνη Κορώνεια, μνημείο ανεπάρκειας των αρμόδιων υπηρεσιών και έλλειψης πολιτικής βούλησης, ταλαιπωρείται ακόμη από πλημμυρικά φαινόμενα και έργα εμβάθυνσης της κοίτης που προβλέπεται τώρα να γίνουν κοντά στις όχθες της(!), για να αξιποιηθούν από το ΕΣΠΑ κάποια κονδύλια που είχαν απορριφθεί από το Ταμείο Συνοχής.
Η ρύπανση του Ασωπού ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί θέτοντας σε συνεχή κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Οχτώ προστατευόμενοι νησιωτικοί υγρότοποι, με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Νάξο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Μήλο και την Άνδρο είχαν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι για το οποίο πολίτες των Κυκλάδων έχουν κινηθεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό έγινε άρση των περιορισμών του ειδικού για τον τουρισμό χωροταξικού όσον αφορά την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ευαίσθητους παράκτιους υγροτόπους.
Πλήθος άλλων υγροτόπων ανά την επικράτεια υποφέρουν από διαφορετικές αιτίες λόγω των ανθρωπογενών επεμβάσεων και δραστηριοτήτων. Ο Αλιάκμονας τείνει να μετατραπεί σε «ιδιωτικό» ποτάμι της ΔΕΗ με τα υπάρχοντα, αλλά και τα σχεδιαζόμενα φράγματα στην κοίτη του. Στη λογική της μεταφοράς νερού από μια λεκάνη απορροής σε μια άλλη είχε σχεδιαστεί να μπει και ο Αώος ποταμός, προκειμένου να ενισχυθεί το υδρολογικό ισοζύγιο της λίμνη Παμβώτιδας. Η λίμνη Παμβώτιδα δέχεται οικιστικές πιέσεις και αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα των υδάτων της, αλλά και υποβάθμισης του συστήματος καλαμιώνων της από το έργο κατασκευής πίστας θαλάσσιου σκι,. Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη απειλεί πολλούς, κυρίως παράκτιους, υγροτόπους με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους υγροτόπους του Αγ. Μάμα στη Χαλκιδική, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και της Καλλονής Λέσβου, με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει και συχνά φαινόμενα ρύπανσης. Οι παράνομες πρακτικές αλιείας, η λαθροθηρία, οι εκχερσώσεις παρόχθιας βλάστησης  και οι ανεξέλεγκτες απορρίψεις απορριμμάτων αποτελούν χρονίζουσες καταστάσεις, που οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.
Η περσινή απόφαση του ΣτΕ για τον Αχελώο έβαλε φρένο στο φαραωνικό έργο της εκτροπής, αν και ο πρώην υπ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης μελετούσε την παράκαμψη αυτής της απόφασης, με αμφιλεγόμενες προτάσεις. Αλλά και η διετής παράταση που δόθηκε πέρυσι στις διαδικασίες κατάργησης και συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (οι μισοί εκ των οποίων αφορούν στη διαχείριση υγροτοπικών συστημάτων) έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική που ασκήσαμε οι Οικολόγοι Πράσινοι ότι πρόκειται για ένα παράλογο μέτρο, που ούτε θα έχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος, αλλά αντιθέτως θα θέσει σε κίνδυνο την προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών. Φέτος, θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την τύχη τους.
Ωστόσο, ένας νέος άνεμος ελπίδας φυσάει πλέον, με το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, να έχει δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες για ανασυγκρότηση όλων των πολιτικών περιβάλλοντος από νέα βάση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε ότι θα είμαστε ενεργοί, ώστε να υλοποιηθούν οι πολιτικές μας μέσα και από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και συνεχίζοντας να αγωνιζόμαστε στο πλευρό πολιτών και οργανώσεων που παλεύουν για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου που είναι εν τέλει ο πλούτος της ζωής.