Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σύσταση Μητρώου Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε.Χίου ,Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενημερώνει ότι στα πλαίσια εφαρμογής του Ν.4036/2012 που αφορά την «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και  συναφείς διατάξεις»καθώς και  της με αριθμ.9497/104760/20-8-2014 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που αφορά τη «Συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου» ,προβλέπεται η σύσταση «Μητρώου συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων»
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες που επιθυμούν να εγγραφούν στο εν λόγω μητρώο να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

  • Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις της περίπτωσης β της παρ 1 του άρθρου 35 του Ν. 4036/2012 όπως αντικαταστάθηκε με το αρθρ.44 παρ 4 του ν.4235/2014,δηλαδή να είναι πτυχιούχοι γεωπόνοι, ιδρύματος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή τεχνολόγοι γεωπόνοι πτυχιούχοι ιδρύματος τεχνολογικής εκπαίδευσης σύμφωνα με το πδ 109/1989 ή το πδ 312/2003 για χρήσεις συμβατές με τη βιολογική γεωργία ή κάτοχοι ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας σχολής κράτους –μέλους της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ , με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.
  • Εμφανίζουν την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), επιλέγουν το εικονίδιο των Ψηφιακών Υπηρεσιών και δημιουργούν λογαριασμό χρήστη στις ψηφιακές υπηρεσίες(όσοι δεν έχουν ήδη)
  • Επιλέγουν από το μενού «Επιλογή Υπηρεσίας» την «Αίτηση Υποψηφίου Συνταγογράφου Γεωργικών Φαρμάκων» και συμπληρώνουν όλα τα πεδία της   της φόρμας. Επισημαίνεται  ότι όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Στη συνέχεια πατούν το εικονίδιο «Αποθήκευση»
  •  Συμπληρώνουν και υπογράφουν την επισυναπτόμενη υπεύθυνη δήλωση  του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και ακολούθως τη συμπληρωμένη δήλωση την αναπαράγουν σε ηλεκτρονική μορφή (σκανάρουν) και μάλιστα μόνο σε αρχείο μορφής pdf.
  • Αναπαράγουν επίσης  σε ηλεκτρονική μορφή(σκανάρουν) και μάλιστα μόνο σε αρχείο μορφής pdf  τον  βασικό τίτλο σπουδών που κατέχουν. Εάν κατέχουν επιπλέον τίτλους σπουδών, σκανάρουν μόνον τον βασικό τίτλο σπουδών, που εμπίπτει στις προϋποθέσεις της περίπτωσης β της παρ β της παρ 1 του άρθρου 35 του Ν. 4036/2012 όπως αντικαταστάθηκε με το αρθρ.44 παρ 4 του ν.4235/2014
  • Για την αρχική εγγραφή στο Μητρώο ,οι ενδιαφερόμενοι  δεν απαιτείται  να υποβάλουν εγγράφως τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση όμως τροποποίησης τους ,θα πρέπει να τα υποβάλουν εγγράφως στην Υπηρεσία μας.
  • Κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει μια μόνο αίτηση
  • Στο πεδίο ΔΑΟΚ-ΠΕ δηλώνει την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής Ενότητας που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί. Εαν ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες περιοχές, το δηλώνει με δική του ευθύνη.
  • Οι ενδιαφερόμενοι πριν την τελική αποστολή της ηλεκτρονικής αίτησης οφείλουν να επανελέγχουν  τα στοιχεία τους.
  • Τα στοιχεία που δηλώνονται αφορούν το φυσικό πρόσωπο του συνταγογράφου  και ανταποκρίνονται στα στοιχεία που αναφέρονται στα επίσημα έγγραφα(δελτίο ταυτότητας κλπ)
Για οποιαδήποτε απορία ο χρήστης –αιτών μπορεί να συμβουλεύεται το εικονίδιο της «Βοήθειας» στην άνω δεξιά θέση της οθόνης «Αίτηση Υποψηφίου Συνταγογράφου Γεωργικών Φαρμάκων»
Για την ομαλή μετάβαση στη διαδικασία πώλησης γεωργικών φαρμάκων με συνταγή χρήσης αυτών θα υπάρξει ικανό μεταβατικό διάστημα, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους με σκοπό  την εκμάθηση του συστήματος και τον εντοπισμό βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγρ. Ανάπτυξης της Π.Ε. Χίου είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων για τυχόν  διευκρινίσεις .