Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

TO EΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ- ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ



"Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας"...
, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ που κάνουν λόγο για υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την άποψη του για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, με αφορμή ρεπορτάζ των Financial Times.

Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Υπενθυμίζεται πως ελληνικά ΜΜΕ, μετά το άρθρο στους FT, έκαναν λόγο για ανταλλαγή χρέους, αντί του κουρέματος, και για υπαναχώρηση στις θέσεις της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο μενού ανταλλαγών χρέους με δύο νέους τύπους ομολόγων.

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων τύπων ομολόγων, συνδεδεμένων με την ανάπτυξη, την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και την στόχευση των πλούσιων φοροφυγάδων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT.

Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η πρόταση του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει την χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στην Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία.
- See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000003846/Baroufakis-To-elliniko-dimosio-xreos-tha-ginei-biosimo-den-kanoume-piso#sthash.QQdlkzWb.HAxZnvQm.dpuf