Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ



Καταθέσεις μαμούθ εύπορων Ελλήνων στο εξωτερικό, ενδείξεις φοροδιαφυγής και φορολογικών παραβάσεων, ύποπτες αγοραπωλησίες εκτός Ελλάδας, διακίνηση μαύρου χρήματος και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στις λίστες που καλούνται να ερευνήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ με εντολή του υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη. 

Το φοροσαφάρι, οι διασταυρώσεις και οι ταυτοποιήσεις θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού και όχι με τα γνωστά γραφειοκρατικά κωλύματα, τα οποία εμπόδιζαν εν μέρει τη διεξαγωγή των ελέγχωνΟι λίστες των ονομάτων είναι μακριές και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κατοχή των ελεγκτικών αρχών σε ενοποιημένη ηλεκτρονική μορφή, γεγονός που καθιστά το έργο του ΣΔΟΕ και των αρμόδιων εισαγγελέων ευκολότερο συγκριτικά με παλαιότερα, αν και εξίσου ογκώδες.

Αυτό διότι το φοροσαφάρι, οι διασταυρώσεις και οι ταυτοποιήσεις θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού και όχι με τα γνωστά γραφειοκρατικά κωλύματα, τα οποία εμπόδιζαν εν μέρει τη διεξαγωγή των εν λόγω ελέγχων.

Ποιες λίστες όμως βρίσκονται στο στόχαστρο των εμπλεκόμενων φορέων και τι περιλαμβάνουν; Σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι φοροέλεγχοι;

Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικά:

Λίστα Λαγκάρντ

Στη λίστα Φαλτσάνι ή Λαγκάρντ περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.000 ονόματα. Έχουν ταυτοποιηθεί 1.740 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα 900 εμφανίζουν μηδενικές καταθέσεις. Προς το παρόν οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί μόνο για 50 ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Λίστα Λουξεμβούργου

Η περίφημη λίστα του Λουξεμβούργου έφτασε στο ελληνικό έδαφος το 2012 και πέρασε κατευθείαν στο ΣΔΟΕ. Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται περί τα 4.000 ονόματα μεγαλοκαταθετών πελατών σε πιστωτικά ιδρύματα του Λουξεμβούργου. Άγνωστο παραμένει σε ποιο σημείο βρίσκεται ο έλεγχος.

Λίστα Λιχτενστάιν

Η εν λόγω λίστα είχε περιέλθει στα χέρια του Χάινριχ Κίμπερ, υπαλλήλου της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν, ο οποίος και την αντέγραψε. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 4.527 ονόματα μεγαλοκαταθετών, ανάμεσά τους και Έλληνες. Το ΣΔΟΕ έχει στοιχεία για 17 Έλληνες, κατοίκους εσωτερικού, οι οποίοι φέρονται να «έσπρωξαν» χρήματα στο Λιχτενστάιν. Οι υποθέσεις ελέγχθηκαν, ωστόσο κρίθηκε πως τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να στοιχειοθετήσουν φορολογικές παραβάσεις.

65 CDs 

Σε ένα σύνολο 65 CDs εμπεριέχονται κινήσεις λογαριασμών (πλην λογαριασμών όψεως), εμβασμάτων και καταθέσεων φυσικών προσώπων για την περίοδο από το 2000 έως το 2012. Σε αυτά τα CDs εμφανίζονται μεταξύ άλλων 1 εκατομμύριο κάτοχοι ΑΦΜ που έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Κατάλογος με τις offshore
Ίσως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καταλόγους είναι αυτός που περιλαμβάνει τις offshore εταιρείες που λειτούργησαν ως επί το πλείστον ως βιτρίνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ιδιοκτησία υπερπολυτελών ακινήτων. Η λίστα περιλαμβάνει περί τις 2.000 υπεράκτιες εταιρείες. 

Μόλις 117 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν το 2014. Στις υποθέσεις αυτές καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 51,07 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 15,1 εκατ. ευρώ.

Ακίνητα Λονδίνου
Τα στοιχεία 400 Ελλήνων που προέβησαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων στο Λονδίνο έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές. Πρόκειται για επιφανείς επιχειρηματίες, δικηγόρους, γιατρούς, πολιτικούς, αθλητές, ακόμη και δημοσίους υπαλλήλους. Στον κατάλογο υπάρχουν πλήρη στοιχεία με τις διευθύνσεις, τα τετραγωνικά μέτρα και τη χρήση των ακινήτων. 

Eμβάσματα
Τέλος, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται 17.000 φορολογούμενοι με καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται. Εξ αυτών, οι 538 έχουν ελεγχθεί και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 174,45 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν μόλις 35,49 εκατ. ευρώ.


zougla.gr